srijeda, 28. svibnja 2014.

Ledena jogurt krema sa jagodama, limunom i medom


Poplavama i posljedicama od poplava nije kraj, i dalje svakodnevno gledamo i slušamo što se dešava ljudima na poplavljenim područjima, dio njih se još uvijek bori sa vodom , a dio njih se bori sa posljedicama koje je voda donijela i odnijela, i to će na žalost još  potrajati. Dio njih će se isto tako možda i cijeli život boriti sa muljem koji je poplava izbacila. Mulja je bilo i uvijek će biti, a u ovakvim situacijama nekako uvijek izađe na površinu, nadam se da će ga biti što manje i da će prevladati ono dobro i plemenito. A mi ćemo i dalje pomagati ljudima koji su sada u nevolji, prikupljanjem pomoći, humanitarnim radom ili možda samo jednim pozivom ili sms-om  koji za nekoga puno znači.


Život se pomalo vraća na poplavljena područja, život se vraća i među ljude koji se još uvijek  nisu  uspjeli vratiti kućama ali su se pomalo organizirali negdje drugdje, i ja se pomalo vraćam na blog i u kuhinju. Zapravo, u kuhinji sam bila sve ove dane, uz uobičajena jela pripremila i pokoju slasticu, a kako smo u mjesecu kada nam je draga Mateja sa bloga M´s Bakery za temu u blog-igrici Ajme koliko nas je zadala jogurt tako je i jogurt sada nešto češće korištena namirnica. Imala sam puno planova sa jogurtom, od kada sam napravila ovaj moj jogurt sa vanilijom, limunom i medom uživam u njegovu okusu i gledam gdje i kako da ga smjestim. Imala sam jedan manje uspjeli pokušaj sa kolačem pa se neću posebno sa time hvaliti :) , imala sam i imam još nekoliko ideja sa kojima neću stići u ovaj krug igrice, i na kraju kada god bih ga napravila pojeli smo ga samoga kao osvježavajući napitak, a meni je jako dobar i sa pahuljicama za doručak. I tako je u ovoj ledenoj osvježavajućoj kremi završio jedan običan jogurt :)











Bilo je vrući dan, sparno, nakon kišnih dana koji nas još uvijek prate konačno nedjelja bez kiše i kao stvorena za odlazak na planinarenje. Pripremamo se za odlazak, a dragi I. pronađe na netu recept za ovu ledenu kremu, hmmm pa mogli bi je napraviti, dobro će doći malo osvježenja po povratku iz prirode. U zadnje vrijeme kada se zaželimo nekog ledenog osvježenja jednostavno napravim sladoled, vrhnje, pokoja voćkca i aparat za sladoled su mi uvijek pri ruci i za manje pola sata sladoled je u zdjelicama. Ali lijepo je probati i nešto malo drugačije pa smo tako probali i ovu kremicu. U originalu je zapravo evidentirana kao smrznuti jogurt , ne znam kako komentirati, definitivno sam dobila teksturu kreme, dio sam ostavila do sutra dan u zamrzivaču i to bi se moglo u prvi tren nazvati smrznutim jogurtom, ali već nakon nekoliko trenutaka izvan zamrzivača opet je postalo krema, stoga sam se vratila mome nazivu :) , a obzirom da sam i malo izmijenila originalni recept dozvolila sam mu i izmijenjeni naziv. Ono što je činjenica koja se nije izmijenila je da nam je u bilo kojoj teksturi ova poslastica bila jako ukusna i da sam je već ponavila i sigurno ću još , ne samo sa jagodama već i sa ostalim voćem.








Sada je sezona jagoda i baš volim proći pored štandova sa jagodicama , osjetiti njihov miris , a kada ih kupim i probam posebno se veselim onom pravom okusu jagode. Ove godine su se dosta rano pojavile, odmah i po nekim pristupačnim cijenama, ali ne i posebno dobrog okusa. Strpljivo sam čekala nekoliko tjedana i tek kada sam ih počela osjećati  mirisom već dok im se samo približavam počela sam ih i kupovati. Poneku košaricu na štandovima smještenim po cijelom gradu, poneku u trgovini, poneku na placu, ……, obzirom na isprobano priklanjam se onima na štandovima, ujednačena cijena i kvaliteta, dobre ! Upravo takve našle su se i u ovoj kremi.










Ledena jogurt krema sa jagodama, limunom i medom

- 2 čaše čvrstog jogurta (180 ili 200 ml, ista čaša ostaje mjera za ostale sastojke)
- 2 čaše jagoda (opranih, očišćenih i narezanih )
- 1/2 čaše meda (po izboru, ja sam koristila med od lipe)
- 2 žlice soka od limuna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 bjelanjka

- U posudu za kuhanje staviti jagode, med, sok od limuna i vanilin šećer.
- Zagrijavati na laganoj vatri i lagano kuhati dok jagode skroz ne omekšaju i sve se ne sjedini.
- Jagode usitniti štapnim mikserom.
- Ostaviti da se malo rashladi.
- Zatim dodati jogurt i dobro ga umiješati (ja sam ga umiješala lagano pjenjačom)
- Ostaviti u frižideru oko 2 sata da se dobro rashladi , može se ubrzati i stavljanjem na hlađenje u zamrzivač
- Kada je smjesa dobro rashlađena , bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i žlicu po žlicu umiješati u smjesu (ponovno pjenjačom da se sve dobro sjedini)
- Još malo rashladiti i servirati :)








Nakon prvih zalogaja mogu samo potvrditi ono što sam već napisala u uvodu, ukusno, ukusno, finoooo……., nama se jako svidjelo, toliko da je dragi I. koji je inače veliki ljubitelj sladoleda rekao da bismo sada mogli malo češće uživati u ovoj kremi umjesto u sladoledu. I mogli bi, ova kremica je lagana, pjenasta, i tako iskombinirana da se svaki od sastojaka jednako osjeti, pa ako volite jogurt, jagodice, limun i med, ovo je prava poslastica za vas. Za nas je prava ! :)
Osim jagoda svakako ću kremu napraviti i od voća koje nam tek dolazi, baš sam nestrpljiva u očekivanju višanja, malina, borovnica, i breskve i marelice će se dobro uklopiti.
Ah da, ostanu ona 2 žumanjka od jaja, nije problem, 2 žumanjka se uvijek mogu nekako iskoristiti, od njih napravimo pravi sladoled, stavimo ih u tijesto za neke keksiće, kiflice……., a bjelanjke naravno stavimo u ovu kremu :)








Ovu ledenu jogurt kremu šaljem dragom Mateji kao ulaznicu u igricu Ajme koliko nas je.

A mi svi skupa ne zaboravimo da je pomoć i dalje potrebna , da i samo jedan poziv za nekoga kome je potrebno puno znači !






Broj komentara: 13:

  1. ovo je baš odličan desert za toplo vrijeme i sezonu jagoda. Lagan i fin.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lagani osvjezavajuci desert; odlicna kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim lagane kremice i odlična ulaznica

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ovakve slastice i uopće ne sumnjam u okus :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Verujem da ovih dana nikome nije previse bilo do objavljivanja receptica, a ovo je jedan vrlo lep letnji desertic, mozda mi se mogao napraviti i u kalupu pa posluziti kao tortica, ali ko ce cekati da se toliko stegne, hihihi... super ulaznica.:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Fina kremica, lagano, voćno i osvježavajuće.

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda kao pravo ljetno osvježenje :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Moja djeca vole ovakve stvari od frapea do sladoleda, stalno bi nešto mućkale

    OdgovoriIzbriši
  9. i ja obožavam jagode, najčešće završe u smoothiju

    OdgovoriIzbriši
  10. Lagano i osvježavajuće, izgleda super :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Branka ova kremica tako divno djeluje,krasna osvježavajuća za nadolazeće dane savršena!

    OdgovoriIzbriši