srijeda, 14. svibnja 2014.

Jogurt s vanilijom, limunom i medom

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, draga Mateja sa bloga 
  M´s.Bakery za temu nam je zadala – Jogurt !

Bolesni i zdravi pijte JOGURT“ – upravo to piše u oglasu u novinama „Večer“ , datum : 13.10.1925. ! Novine je pronašao dragi I.na tavanu, sačuvane su i još uvijek se odlično drže :) , a iako je prošlo skoro 90 godina od kada su izdane teme o kojima se može pročitati su i danas aktuelne, baš sam se razveselila kada mi je ovaj primjerak došao u ruke i što sam ga mogla prelistati, pročitati i usporediti sa današnjim novinama. Joj, kada je to bilo, pa tada je i moja baka još bila dijete ……… A jogurt ? Uvijek isti, uvijek dobar, preporučeni zdravi napitak. U oglasu iz 1925. nude dostavu jogurta, piše samo jogurt, znači postojao je jedan jedini jogurt, a ja se sve češće pitam nije li i danas tako. U današnjim reklamama ne nudi se dostava jogurta već se nude jogurti i jogurti, od različitih postotaka mliječne masti, do razno-raznih okusa i dodataka , rekla bih i boja i umjetnih okusa. Koliko su takvi jogurti zdravi neću suditi, ali sam sigurna da je onaj iz oglasa iz 1925.godine sigurno bio zdraviji i ukusniji :) 






Ja sam jogurt uvijek voljela i uvijek smo ga doma imali, jogurt koji sam upoznala je onaj u plastičnim čašicama i iako je to bilo dugo nakon spomenute 1925. godine, i tada je jogurt bio jedan jedini , bez različitih postotaka masnoće, bez dodataka što mi i nije uvijek odgovaralo obzirom da sam još kao dijete voljela jogurt malo „doraditi“, bilo dodatkom nekog svježeg voća, ili nekog voćnog sirupa koji bi ga učinio lagano slatkastim i ukusnijim. Kasnije, kada sam počela češće putovati u inozemstvo obavezno bih ulazila u neku samoposlugu i tražila frižider sa jogurtima, izbor je tamo bio puno veći i nalazila bih jogurte sa okusima, od onoga sa vanilijom, sa voćnim dodacima, sa čokoladom….., postojao je i tekući jogurt , i jogurt u čašicama, ali i plastičnim bočicama. A ja bih , koliko god glupo zvučalo, sa putovanja donosila poneku bočicu tada neobičnog jogurta sa dodacima da ga i moji doma probaju i da i sama još malo u njemu uživam.

Da sam tako putovala one 1925.godine vjerujem da bih za vrijeme puta pročitala i novine i sigurno bih ugledala isti onaj oglas za jogurt, poželjela bih se tada i počastiti čašom osvježavajućeg jogurta, ali ga u to vrijeme vjerovatno ne bih našla u plastičnim čašicama ili bočicama, jogurt i kiselo mlijeko se tada uglavnom čuvalo u zemljanim posudama ili ćupovima od kojih se jedan našao i kod  dragog I., ovaj put ne na tavanu već na kuhinjskoj polici na kojoj ga čuva njegova mama, obiteljsko nasljeđe, sačuvan od vremena prije 2.svjetskog rata, tradicija i emocije, velika je njegova vrijednost, a meni posebna čast što moj jogurt mogu u njemu predstaviti.






Moj današnji jogurt je odgovor na sve one jogurte i sve ono što ćemo naći pod nazivom jogurt sa okusom omiljenog nam voća, ponekim komadićem tog istog voća, puno raznih dodataka , umjetnih boja i aroma. Sve te jogurte nalazimo u velikim frižiderima u samoposluživanjima, plijene pažnju svojom veselom ambalažom, negdje u podsvijesti uvijek imamo ono da je jogurt zdrav, pa ako je još malo ukusniji i ljepši, zašto ne……., ali ne, ne, to jednostavno nije pravi jogurt. I dok se ja tako lomim između svijesti i želje za jogurtom sa dodacima i nekim drugim okusima i uglavnom biram obični jogurt , odnosno najdraži mi acidofil, u jednom trenutku ugledam poprilično neuglednu čašicu, malo onako starinske etikete i piše da je to jogurt sa limunom i medom. Hm, pa možda bih ga ipak mogla probati :) I probam ga i jako mi se svidi, i baš zaključim kako sam našla svoj jogurt sa omiljenim okusom sa kojim bi se mogla češće počastiti ali ….., ali, ali opet pročitam sastav i zaključim da osim finog okusa i nisam baš nešto našla. A u međuvremenu jogurt i nestane iz prodaje tako da nekakva dilema da li ga opet kupiti ili ne više niti ne postoji. Izvijestim o cijelom slučaju dragog I., a on ga riješi onako iz prve „pa nema veze ako ga više nema za kupiti, možeš ga ti i sama napraviti“ :) . Hm da, vidiš mogla bi taj jogurt napraviti i sama, ma što taj, mogu i bolji :)






Sretna što sada imam sve, i ideju za jogurt, i ćup, krenem u „proizvodnju“ :) , lako ću ja to………. stavim mlijeko, malo acidofila, dodam vanilije, limuna i meda……e da, da, sve sam lijepo rekla , ali kako dodati limun i da jogurt i dalje ostane jogurt i koliko čega dodati. Zatim, onaj kupovni ima sve to , a snježno je bijele boje , kako su onda stavili med kada med nije bijele boje ? Pitanja kao kod malog djeteta , ali potrebna za doći do željenog jogurta :) I malo pomalo iskombinirala sam omiljene mi okuse u domaći jogurt koji se i meni i I.-u baš jako svidio.


Jogurt sa vanilijom, limunom i medom

- 1 litra mlijeka (2,8 mm)
- 100 ml acidofila
- 1 mahuna vanilije
- 1 limun
- 60 g šećera
- 60 g meda (koristila sam med od lipe)

- Mlijeko staviti u posudu za kuhanje, dodati mahunu vanilije i na srednjoj vatri zagrijavati do vrenja
- Izvaditi mahunu vanilije, uzduž je razrezati, sastrugati sjemenke i umiješati ih u mlijeko
- Mlijeko ostaviti da se prohladi (temperatura 45-50 stupnjeva)
- Zatim u mlijeko dodati 100 ml acidofila i lijepo ga umiješati.
- Posudu poklopiti i staviti na toplo mjesto (ja sam je omotala bijelim stoljnjakom i držala u kuhinji na mjestu gdje je nešto toplije ) i ostaviti oko 12 sati kada ćemo dobiti nešto gušći tekući jogurt.
- U novu posudu za kuhanje staviti šećer i med. Limun iscijediti u sok i dodati. Sve dobro umiješati i zagrijavati dok se med i šećer ne rastope. Ostaviti da se ohladi.
- Ohlađeni med, limun i šećer uliti u pripremljeni jogurt i sve skupa lagano miješati pjenjačom da se dobro sjedini.
- Ostaviti na hladnom mjestu (frižider) oko 2 sata

A zatim ga probati, prvo onako bojažljivo malom žličicom , mmmm, pa malo većom žlicom, pa ne komplicirati već uzeti malo veću čašu ovog ukusnog i osvježavajućeg napitka.
Malo je reći da mi se ovaj jogurt jako svidio, ma oduševila sam se doslovno, a I. se također složio da je jogurt izvrstan. Baš je nekako svjež,  lagan, pomalo pahuljast (ako jogurt takav može biti :)) 






Vanilija je dala okusa tama koliko treba, limun povuče malo na kiselkasto, ali tu su med i šećer da povuku na svoju stranu sa slatkastim, a u pozadini se osjeti i onaj klasični okus samog jogurta. I nije da sam umislila, ali meni se čini da je ovo okus baš onog jogurta koji je nestao sa police iz samoposluge :), a ono što je sto posto sigurno je da ću ga sada praviti i praviti……., ne samo jogurt i nego i ponešto od jogurta….., već u sljedećem postu :)






Ovaj jogurt šaljem dragoj Mateji kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečni krug Ajme koliko nas je.

Baš me zanima što bi na ovaj jogurt rekla obitelj koja je dala oglas u novine davne 1925., da li bi se mogao naći i u njihovoj ponudi, pa imali su tada i meda i limuna i vanilije, svejedno sam nekako uvjerena da bi mi rekli da je jogurt jedan i jedini i da takav treba i ostati, sve ostalo je „Jogurt sa…..“ kao što je i ovaj sa vanilijom, limunom i medom. A dok i dalje listam stare novine i uživam u ovom mom jogurtu razmišljam kako ću sljedeći put napraviti „obično“ kiselo mlijeko i pospremiti ga u ovaj ćup i lagano se mislima opet uputiti tamo negdje u 1925. gdje kažu „Bolesni i zdravi pijte JOGURT“ ! :)







Na kraju, danas se također želim zahvaliti Uredništvu Coolinarike na predstavljanju bloga. Na Coolinariku sam se učlanila sada već pomalo daleke 2008., tamo sam objavila svoj prvi recept, bila aktivna članica, puno naučila, družila se, neke od članica i osobno upoznala što mi je veliko zadovoljstvo, ali sam vremenom iz aktivne prešla u pasivnu članicu pa me njihov poziv tim više iznenadio i razveselio. Posebna čast mi je što je blog predstavljen Dubrovačkom dvobojnom tortom i drago mi je da je sve skupa naišlo na pozitivne reakcije. Na Coolinariku i danas svakodnevno zavirim, a link na moje predstavljanje je ovdje.

Predstavljena dubrovačka dvobojna torta se ne pravi od jogurta ili sa jogurtom , ali se sigurno ovakva pravila i u davna vremena, ista ona kada su izašle novine sa reklamom za jogurt i kada su ćupovi u kojima su se čuvali kiselo mlijeko i jogurt biti uobičajeno posuđe. Volim ovo vrijeme u kojemu živimo, ali volim se uvijek vratiti i u neke prošle godine i otkriti da se neke stvari nikada ne mijenjaju, kao npr. stari, dobar, običan jogurt !





Broj komentara: 10:

  1. Perfektan ljetni dorucak; Domaci zvuci i izgleda odlicno u tvom rusticnom bokalu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hmmmm!!! Looks great! Love your pictures too!!!!
    Have a great time
    Elisabeth

    OdgovoriIzbriši
  3. Onaj jogurt koji smo nekada kupovali u tetra pakovanju mi je bio najlepši, ili kad smo ga kupovali u u flaši od litre.....e to je za mene bio jogurt.Sve ovo što sada se pravi više nije to to...ja godinama pravim domaće kiselo mleko, a onda od njega sa dodatkom mleka, nekad vode, napravim jogurt, ali kao što rekoh to nije TO. Kad smo došli u Kanadu,pre skoro 40 godina probali smo mnoge jogurte i butter milk da bismo na kraju zaključili da nema šanse da ćemo ikad ponovo popiti čašu jogurta, dok jednog dana pre tridesetak godina jedna makedonska porodica nije otvorila mlekaru, ovde u Torontu i dok nisu počeli da prave kiselo mleko, koji oni ovde zovu jogurt sa imenom yogurt-Balkan style,koji se i dan danas pravi...e koja je to radost bila.
    Lep ti je post, kao i svaki do sada i čestitam ti da je Coolinarika objavila tvoju Dubrovačku tortu......da samo znaš koliko sam se obradovala kad sam videla tvoj blog tamo. Grlim te.

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka, ovo je divan jogurt, ali moj omiljeni je bez dodataka. Dešavalo mi se, kad negde otputujem, da nikako ne mogu pronaći obični jogurt. Svi su sa ukusima... A ja bez običnog stvarno ne mogu. Pijem oko pola litra jogurta (ili kefira ili kiselog mleka) dnevno i obožavam ga! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zamisli ko bi te daleke 1925.i pomislio da budu jedne novine za 100 godina doživjele prezentaciju putem ovakvog medija... I pitam se kak bu tek bilo za slijedećih 100 godina? Mozda ćemo stvarno putovati na druge planete :) Fora ti je ovaj jogurt, i čestitam ti na prezentaciji bloga, coolinarika je odlično izabrala!

    OdgovoriIzbriši
  6. Znaci ti si ipak devojcica u odnosu na mene ako je prvi jogurt koga se secas onaj u plasticnoj casi...u moje vreme je jogurt bio u trouglastom tetrapaku, ne secam se da li je pakovanje bilo plavo/belo ili zeleno/belo...a isto takvo pakovanje je bilo i za cokoladno mleko ! Dopada mi se strasno ukus jogurta sa medom...a neverovatno je kako su se novine sacuvale, bas su dobrom stanju...90 godina im je !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj i ja se ječam onog z trokutastom pakiranji, proizvodile su ga Ljubljanske mlekarna i obožavala sam ga. Vjerojatno mi je od onda i ostalo da više volim jogzrt vulgaris neko neke sa okusom.

    OdgovoriIzbriši
  8. Obozavam jogurt, a ovaj tvoj recept primamljivo zvuci i izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Genijalne su mi ove novine, i fotkice, kao nekad...

    OdgovoriIzbriši
  10. S dodatkom vanilije i meda odličan a još mi se sviđa da si ga i napravila sami i ja znam nekad skoknuti do mlijekomata koji prodaje jedno gospodarstvo pa i sama radim jogurt koji je tako dobar ali današnji način života je takav.Odlična ulaznica a na coolki sam ti već i čestitala ali nije naodmet još jedanput uputiti čestitike.

    OdgovoriIzbriši