nedjelja, 5. travnja 2015.

Sretan Uskrs !

Sretan Vam Uskrs !
Danas slavimo veliki blagdan, u obiteljima koje slave poštuje se tradicija, ispekle su se pinice, mirišu kolači, obojana su jaja , šunka, luk, rotkvice, ......., bijeli stoljnjak je na stolu. Košarice sa uskršnjim doručkom su blagoslovljene, doručak smo već pojeli, a ručak već miriše. Naravno, da hrana nije jedino što obilježava ovaj blagdan, ali normalno je da ovdje ipak pričamo malo više o hrani, šareni i mirisni uskršnji stol je ono što me uvijek veselilo, a tako je i danas, što šarenije i veselije , to bolje :)








Za Uskrs smo se uvijek okupljali u krugu šire obitelji, tradicionalan je bio odlazak kod tete u Split, zatim samo produžim do Dbk-a, skupe se i rođaci, ....., ove godine je malo drugačije, svi smo ostali kod sebe doma , Split će me dočekati neki drugi put, a i cure u Dbk ću vidjeti nešto kasnije. Dragi I, i ja provodimo uskršnje blagdane, netko će reći sami, ali mi kada smo zajedno nikada nismo sami, lijepo je i blagdani su ispunjeni svime onime što uskršnji blagdani nose. 

Tradiciju poštujem gdje god da jesam i tako sam ispekla obavezne pinice, jednu veću i 8 manjih :) Pita me I. što će mi baš 8 pinica, toliko ih je ispalo :), a većina je već zapakirana da ih poklonim njegovim dečkima i mami, pa za dragu prijateljicu, pa i mi ćemo ih pojesti ...... Pinice sa pravila po provjerenom receptu od prošle godine, recept je u ovom postu, i kada sam jutros probala prvi komad ostala sam i više nego ugodno iznenađena, pinice su ispale izuzetno mekane i ukusne , rekla bih ukusnije nego prošle godine (uvijek pamtim poseban okus nečega, čak i nekoliko godina nakon što probam :)  








Jaja sam obojala, dio u ljuskama luka , a dio u crvenoj boji, što je bilo ovima u crvenom da baš nikako nisu ispala ne znam, ali i ovakva kakva jesu dobra su, a dogodine će biti još bolja :) U košarici za blagoslov našla su se jaja, malo šunkice, komadić mladog sira, rotkvice, luk i sol i komad pinice, uz još malo hrena bio je to jedan lijepi uskršnji doručak. Šunku sam htjela praviti u kruhu, ali za ovu godinu je to izostalo, ostaje mi za dogodine, a do tada ostaje Tadejin recept po kojemu ću je praviti,a na sami pogled te šunke i kruha možemo samo uživati. 








Iz  pećnice već lagano miriše fini komad mesa za današnji ručak,  razmijenili smo uskršnje čestitke sa najdražima, a obzirom na ne baš najljepše vrijeme koje želimo za Uskrs nećemo puno šetati već ćemo ga proslaviti u toplini doma. Svakako i uz mekanu, mirisnu pinicu od koje svako malo otkidam komadić slasnog zalogaja svima Vam još jednom želim sretan i blagoslovljen Uskrs, provedite ga u veselju, uz bogatu blagdansku trpezu, sa svojima najdražima ! 






Broj komentara: 7:

  1. Sretan Uskrs! Nema do domaćih delicija, a ove s tvojih fotki baš mame

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretan Uskrs , Branka ! Pinca odlična, pravila sam i bili oduševljeni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan Uskrs! Pince su ti krasne, mirišu preko ekrana :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Branka, neka vam je srećan i blagosloveljen Uskrs!!! Sve izgleda prelepo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Srećan Uskrs Branka, sve najbolje! :)
    Divne su mi te pince sto ih pravite za Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  6. I mi smo ove godine proveli Uskrs "sami" nas petero, i nekako mi je tako baš i bilo potrebno. Lijepo je biti u gostima, ali velika frka i zbrka uvijek nekako ostave i veliku prazninu na kraju.
    A ove smo se godine po prvi put i mi zasladili pincom, i baš me je ugodno iznenadila svojim okusom i mirisom.
    Sretan vam Uskrs s malim zakašnjenjem

    OdgovoriIzbriši