petak, 22. studenoga 2013.

Fijaker gulaš i knedle od kruha


„Fijaker stari ulicama luta…….“ Pomalo sjetna pjesma je koju smo mnogi od nas barem jednom čuli ili zapjevušili iako se sa tim istim fijakerom ili kočijom možda nikada nismo provozali, možda čak niti uživo vidjeli. Isto tako smo možda čuli ili nismo čuli za fijaker gulaš, možda je kod nekih već udomaćeno jelo, a nekima će biti novost. Ja sam se do nedavno svrstavala u drugu kategoriju, sve do trenutka kada sam otkrila ovaj gulaš i odmah prešla u prvu kategoriju i ponudila mu  trajno gostoprimstvo :)

Već sam spomenula malu knjižicu recepata austrijske kuhinje kupljenu onako usput za par kovanica eura iz koje sam isprobala Kaiserschmarrn iz ovog posta , i u toj istoj knjižici pronašla sam i današnje recepte za gulaš i knedle. Mislim, moram biti iskrena i reći da ih nisam baš ja sama odmah uočila i poželjela isprobati već da je u pripremi fijaker gulaša dragi I.napravio pravo malo istraživanje recepata za ovaj gulaš, zatim smo ga skuhali jedan put, drugi put, oba puta pojeli i zaključili da nismo slikali :) i tek nakon trećeg izdanja gulaš i knedle su dobili priliku za izlazak u javnost :)









Dakle, I. baš voli jesti gulaš, a i meni je drago jelo pogotovo kada odaberem dobar komad mesa, lijepo ga dugo kuham dok ne omekša i dok se svi začini ne sjedine u okusu. Posebno prija u hladnije dane, ako je k tome vani kiša ili snijeg, dobar gulaš je pravo jelo za takvu priliku. Kada je I. uzeo u ruke spomenutu knjižicu recepata odmah je uočio ovaj recept, slika u receptu odmah privuče, zanimljiva jer se uz sam gulaš servira pečeno jaje i kobasica ili hrenovka, kao salata kiseli krastavci. Pregledao je I. tada internet , prelistao još neke kuharice i na kraju smo zaključili da su sve to varijacije na temu i da je recept iz knjižice odličan i da idemo po njemu. Ja sam u međuvremenu željela znati nešto više o samom gulašu i njegovoj povijesti i uz par rečenica koje nudi sama knjižica , ali i uzevši u obzir da ovaj gulaš i samim svojim imenom dosta govori nije bilo teško dobiti sliku o njegovoj ulozi u svakodnevnom životu fijakerista ili kočijaša. 

Fijaker gulaš je dobio ime po ljudima koji su vozili fijakere/kočije , koje i danas možemo naći u centru Beča na Stephansplatzu , sada su tu za turiste koji se žele u kočiji provozati po gradu i na taj način doživjeti ovaj grad. Prilikom mojih posjeta Beču nisam se odlučila za ovu vožnju, ali sam svaki put barem malo zastala ispred kočija i konja, a posebno mi je zanimljivo kada bi se u gradskim uličicama našli u koloni automobila kao ravnopravni sudionik u prometu :)  Znam da konjima to nije nimalo zanimljivo i da bi radije bili negdje drugdje nego na gradskim ulicama i zapravo se uvijek divim kako su mirni i kako se dobro nose sa gradskom vrevom. No , danas nas ne zanimaju toliko konji koliko oni koji se brinu za njih, odnosno zanimaju nak kočijaši , fijakeristi i njihov gulaš. Fijakeristi ili kočijaši su nekada cijeli dan sa svojim kočijama putovali kako iz grada u grad tako odrađivali i gradske vožnje. Uobičajeno bi oko 10:00 – 11:00 sati ujutro odlazili u najbližu gostionicu na svoju porciju gulaša koja je uključivala mesni gulaš, pečeno jaje i kobasicu. Nakon toga krigla piva i siti i zadovoljni mogli su nastaviti svoj radni dan do prvog sljedećeg , često tek večernjeg obroka. .








Fijakeristi ili kočijaši su cijeli dan provodili vani na svojim kočijama i uz konje što po hladnijem vremenu nije bilo uvijek najugodnije, konkretan i topli obrok je potreban,a obzirom na uvijek ograničene mogućnosti i gulaš je bio onaj najjednostavniji. Komad mesa i minimum ostalih sastojaka, dobro skuhano i servirano u porciju sa ne prevelikim udjelom samog gulaša tako da su jaje i kobasica bili su dobro pojačanje cjelokupnom obroku. Ako su uz to servirane i tradicionalne knedle od kruha onda je sve skupa bilo potpuno.

Kada smo se dogovorili da gulaš ide na isprobavanje meni u prvi tren nije palo na pamet da bih radila knedle, mislila sam napraviti ćemo gulaš , skuhati neku tjesteninu i ručak je tu. Ali I.je onako pomalo sugerirao da ako želimo da bude sve onako kako treba tada moramo napraviti i knedle :) Pa dobro, svakako želimo da sve bude kako treba, a knedle se toliko jednostavno naprave da nisam imala baš nekih argumenata ne napraviti. Uz to, volim i ja knedle, volim i isprobati neke nove, i u svakom slučaju u cijeloj kombinaciji fijaker gulaša sa njima se uistinu puno dobije. Stoga sam napravila i gulaš i knedle, i k tome još osigurala austrijsko pivo tako da je sve bilo u kompletu :)  Iako smo ručali u Zg na trenutak smo se zapravo smo se preselili u Beč, otišli malo u prošlost, i u tradicionalnog gostionici podijelili ovaj gulaš sa fijakeristima koje i danas uvijek rado vidim.



Fijaker gulaš

- 500g junetine od buta ili ruže
- 400 g luka
- 2-3 žlice ulja
- 1 žličica octa (ja sam koristila aceto)
- oko 500 ml goveđeg temeljca 
- 1 žlica slatke crvene paprike
- 1/2 žličice kima 
- 1 žličica konserve rajčice 
- 1 dcl pasirane rajčice 
- sol i papar 
- 2 jaja 
- 2 kobasice (hrenovke)
- kiseli krastavci za serviranje i salatu

- Luk sitno nasjeckati, meso narezati na komadiće veličine prikladne za gulaš
- U loncu za kuhanje gulaša zagrijati ulje, dodati luk i dinstati ga dok ne postane staklast
- Dodati meso, kratko ga prodinstati zajedno sa lukom
- Zatim dodati goveđeg temeljca da prekrije meso, crvenu papriku, konservu i pasiranu rajčicu i sve dobro umješati i nastaviti kuhati na laganoj vatri. 
- Povremeno promiješati i podlijevati temeljcem ili vodom
- Kada je meso omekšalo dodati kim i ocat , umješati ih i nastaviti kuhati do željene gustine gulaša i mekoće mesa (ja sam sve skupa kuhala oko 2,5 sata) 
- Na kraju posoliti i popapriti po želji i ukusu 

Servirati sa pečenim jajem, kuhanom kobasicom i kiselim krastavcima. 








Knedle od kruha (Tirolske)

- 4-5 žemlji , kajzerice ili kruh po izboru (ja sam koristila 1 francuz)
- 2 jaja
- 150 g pancete ili sušene vratine
- 1 manja glavica luka
- 120 ml mlijeka
- 1 žlica omekšalog maslaca 
- 3 žlice brašna 
- peršin 
- sol i papar 

- Kruhu odstraniti koru (rezati je tanko, ako malo i ostane nije problem) i zatim ga narezati na manje komadiće. Ostaviti nekoliko sati da se prosuši (ovaj dio se može napraviti i dan ranije) 
- Luk sitnije nasjeckati 
- Pancetu ili vratinu narezati na manje komadiće 
- U tavi otopiti maslac, dodati luk i malo ga popržiti, a zatim i pancetu ili vratinu i lagano je popržiti. Ostaviti da se malo prohladi 
- Jaja lagano umutiti vilicom i dodati im mlijeko 
- Peršin sitnije nasjeckati 

- Kruh dodatno još malo usitniti prstima, dodati jaja sa mlijekom i kuhačom sve umiješati. Dodati pancetu i luk, brašno, peršin i papar po želji. Sve dobro umješati da se dobije ujednačena smjesa. Ostaviti je da stoji oko 20 minuta 
- Zatim u veću posudu za kuhanje uliti oko 3/4 posude vode, posoliti je i zagrijati dok ne uzavri.
- Za to vrijeme formirati knedle. Vlažnim rukama vaditi smjesu i formirati je u "loptice" , ukoliko se lijepi za ruke malo ih pobrašniti. Od ove količine ja sam dobila 10 kom manjih knedli. 
- Knedle staviti kuhati, oko 12-15 minuta. Izvaditi ih šupljikavom žlicom , dodatno posuti peršinom i servirati. 









Gulaš je skuhan, jaje pečeno, hrenovka skuhana . I knedle su skuhane, gladni smo i vrijeme je za ručak. Sve skupa ćemo servirati, malo gulaša, preko njega pečeno jaje, zatim dodati narezanu kobasicu/hrenovku, pokoji kiseli krastavac i knedle. Naravno ne zaboraviti da bez čaše piva ovaj obrok nije potpun :) 






Mene se ovaj gulaš odmah dojmio, toliko jednostavan u svojim sastojcima i pripremi, mislim da nikada nisam niti skuhala jednostavniji gulaš, a tako ukusan. Mislim da mu tek pola žličice kima daje onaj specifičan okus. Pečeno jaje uz gulaš ? Mislila sam da ih u ovoj kombinaciji nikada u životu neću pojesti no kada sam probala toliko mi je bilo dobro da ću sada zapravo uvijek raditi ovu kombinaciju. Kobasica ili hrenovka, za mene možda i suvišan dodatak, ja sam se svoje odmah odrekla dok je I. rekao da mu baš odlično ide. Vjerujem da je fijakeristima odgovarala i trebala za potpuno jelo, no mi ipak neće provesti cijeli dan vani i u pokretu nakon što pojedemo ovaj obrok tako da može ići i uz mala odricanja :)
A knedle ? Nema više serviranja gulaša bez knedli i nikako ne mogu shvatiti zašto sam do sada knedle poprilično zaobilazila. Niti su komplicirane za napraviti , niti treba nešto posebno vremena….., jednostavno nema isprike zašto ih ne napraviti :) Moja sestra će se ovome sigurno jako razveseliti obzirom da do sada nisam srela većeg ljubitelja knedli od kruha nego što je ona, sada ću je sigurno češće njima počastiti.


A mi smo uživali već nekoliko puta u ovom gulašu i knedlama, uživati ćemo i još koji put. Dolaze nam pravi zimski dani, pasti će i snijeg, ići ćemo kao i do sada na naša planinarenja nedjeljom i možete samo zamisliti koji je gušt vratiti se nakon hodanja po prirodi i po snijegu i servirati ovakav ručak . Gušt je veliki :)





subota, 16. studenoga 2013.

Bolognese a´la NTVV - gosti glazbenici i kuhari !


Sigurno se pitate tko je ili tko su NTVV pod čijom kuhačom je nastao ovaj jako dobar bolognese kojim će nas danas počastiti. NTVV ili  "Neki to vole vruće " …....., sada je malo jasnije ? Naravno sada je puno jasnije i na spomen ovoga dvojca sigurno ćemo svi odmah zapjevušiti "svi smo mi jeans generacija……:), rado ćemo se sjetiti i odlične pjesme "tvoja haljina moja je zastava......"  , ja ću pak kada sam  posebnom raspoloženju uvijek zapjevati "zagrli me nježno ….." :), a  sada u zimsko vrijeme sjetim se često i one "kó vrući bojler kad ga staviš na 3 " :):) . A vi sada zasigurno znate tko su moji današnji gosti !

Sve ove pjesme moje generacije, još puno onih koje nisam spomenula kao i one izašle novijeg datuma  Šomi i Jimmi iz Neki to vole vruće pjevaju i danas, NTVV i dalje vrijedno  sklada, pjeva, svira, ali i kuha !  :) Osim što ih mogu predstaviti kao dva glazbenika,  oni su i dva gurmana koji će rado isprobati svaki novi recept, koji će kada probaju nešto dobro zatražiti od kuhara taj isti recept i koji će isto tako rado uzeti kuhaču u ruke i nešto skuhati. Nije to samo „nešto“, to je nešto jako dobro i ja sam dobila čast predstaviti ih ovdje i ugostiti  ovaj raspjevani  dvojac na mome blogu , zatečene  u njihovoj kuhinji na djelu !  :)









Dragi I., Šomi, Jimmi, ......, ekipa zajedno odrasla, isti kvart, ista škola, ......, i danas se viđaju i druže. Sviđa mi se to prijateljstvo koje se održava godinama, puno godina :) , dečki su zbilja odlični !  Danas ih i ja susretnem i kroz i priču sa dvojcem iz NTVV često se provlači dobra hrana, dobra kuhinja, kuhanje i uživanje u skuhanome. Pričalo se tako o raznim jelima, o njihovoj pripremi, a onda su spomenuli ovaj bolognese……, mmmm, meni je jako dobro, ali baš dobro zazvučao. Uostalom ne može zvučati loše činjenica da u umak na 1 kg mesa staviš skoro pola litre vina :), pa svi ti začini, dugo kuhanje, ….., recept koji nećemo propustiti i stoga dobro mi došli dragi gosti i dobro će nam doći ovaj bolognese. Idemo odmah na recept za ovo jednostavno, a uvijek rado kušano i dobro došlo ukusno jelo.










Bolognese a´la  NTVV


- 500 g mljevene junetine
- 500 g mljevene svinjetine
- 500 ml crnog vina (što kvalitetnije to bolje ☺)
- 800 g luka
- 3-4 žlice ulja
- 5 režnjeva češnjaka
- 2-3 lista lovora
- 2 goveđe kocke za juhu
- Oko 300 ml rajčice – pelati
- Oko 100 ml pasirane rajčice
- Oko 100 grama tvrdog sira , po mogućnosti parmigiano reggiano
- Komadić (oko 20-30 g maslaca)
- 1 žličica šećera
- Origano
- Ruzmarin
- Bosiljak
- Majčina dušica
- Sol
- papar

Začine dozirati po želji i ukusu , savjet je da nikako ne štedite na bosiljku.


- Luk narezati na komadiće, u posudi za kuhanje zagrijati ulje, dodati luk i dinstati ga dok ne postane staklast
- Dodati mljeveno meso, malo ga posoliti, prodinstati ga da promijeni boju
- Zatim dodati češnjak, lovor, ruzmarin , goveđe kocke za juhu i doliti pola litre crnog vina
- Sve dobro umiješati, kuhati na laganoj do srednjoj vatri, miješati dok vino ne ishlapi
- Dodati rajčicu – pelati i pasiranu rajčicu
- Dodati bosiljak (ne štediti), origano i papar i sve umiješati
- Zatim dodati i maslac, šećer i naribati sir
- Sve dobro umiješati, podliti vodom i dalje kuhati na laganoj vatri dok meso u potpunosti ne omekša i svi okusu se ne sjedine (trebati će oko 1-1,5 sat)


Kuhalo se kuhalo, i skuhalo :)  i vrijedi svakog uloženog trenutka, ovo je jedan jako dobar bolognese.

Preostaje još skuhati  omiljenu tjesteninu, po mogućnosti špagete,  i servirati






Osim što znaju skuhati znaju isto tako lijepo i poslužiti  (ovo zamotavanje špageta u tanjur me se dojmilo, bravo Jimmi) , na špagete ide umak, nariba se još malo sira ,...., ni ugođaj nije zanemariv,  pribor u ruke i spremni za degustaciju :) 









Kako je od litre vina pola otišlo u umak , ono drugo pola ćemo popiti uz umak :) 

Dobro društvo, ovakvo jelo, bolognese koji osvaja, gutljaj vina…….i doživljaj je potpun !









Naravno, nećemo zaboraviti niti pjesmu, pa ipak su Šomi i Jimmi prije svega glazbenici i odlični pjevači koji i nakon hitova koje sam predstavila na početku i danas vrijedno rade. Ne izlaze samo dobre stvari iz njihove kuhinje već i iz njihovog studia , zadnji hit je pred neki dan krenuo prema nama i vjerujem da ćemo i ovu pjesmu i sami rado zapjevati.







utorak, 12. studenoga 2013.

Kestenjasta sladoled torta i ...... pobjednik darivanja :)


U ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, naša domaćica draga Nale sa bloga Coolinarija za temu nam je zadala – Kesten !

Pogledamo li ovih dana kroz prozor ili se nađemo negdje na ulici sigurno nam neće pasti na pamet otići negdje na sladoled, zapravo nam sladoled sada i nije na nekoj listi želja, radije bismo se uz nešto toplo malo ugrijali. Isto tako, pomislimo li na kestene ili ih poželimo pojesti teško da ćemo se odlučiti na sladoled od kestena, prije ćemo poželjeti  da nam zamirišu pečeni kesteni, da nam onako vrući zagriju dlanove, da nam prsti pocrne kada ih ogulimo i da uživamo u ukusnom zalogaju kakav nam može dati pečeni kesten.


To je ono što je za mene dugo predstavljao kesten, u djetinjstvu meni nepoznato stablo, slika iz slikovnice , znala sam da dok je još zelen i raste ima bodljikavu opnu, ona se kasnije odvoji, zreli kesteni popadaju sa stabla i pečemo ih. Svaki dolazak na zimske praznike u Zgb završavao je kod kestenjara koji su na ulici pekli kestene , mirisne i ukusne, i mi bismo uvijek kupovali veliku mjericu i gledali kako kestenjari motaju papir , ponekad i novinski da naprave „fišek“ u kojega će smjestiti pečene plodove. Kasnije se kestenjar pojavio i u Dbk, u prvo vrijeme svi smo stajali u redu za svoju mjericu, a kako to obično bude kada nam je nešto dostupno i postane svakodnevno i normalno tada rjeđe u tome i uživamo tako su i pečeni kesteni postali dio svakodnevnice, redovi su nestali i tek povremeno bismo se njima počastili.


Koliko god voljela pečene kestene danas ih ne pečem, danas častim sladoledom od kestena, i to ne samo od kestena, već tu ima i čokolade i kremastog sira , ……., moram priznati da mi se baš svidio ovaj sladoled, svidjela mi se ova sladoledna torta, svidio mi se kesten u ovom ledenom izdanju :)  










Kao i svake godine stigla je sezona kestena, nude se na placu, ima ih po trgovinama, cijene su sve tu negdje , iskreno ne mogu procijeniti koliko su skupi ili jeftini, primjećujem samo da ih ima puno. Kolegica na poslu nudi lijepe velike kestene i ja ih kupim, puna planova i entuzijazma za pripremu. Ali, zaboravim na guljenje kestena za koje treba vremena i vremena, svaki kesten treba proći kroz ruku i kao da me i danas od te akcije bole prsti :)  Ipak, uspješno sam se izborila sa oko 3 kg kestena, skuhala ih, izvadila im „meso“, bili su tako dobri, mirisni, ……, malo u zdjelicu, a malo odmah probala i bili su jako fini, toliko da sam odmah promislila što će tek biti kada ih malo "začinim", a tek kada ih smjestim u neku poslasticu. U tom trenu nisam znala da će to biti baš  sladoledna torta.


Volim i kolače od kestena, ….., kada god izgovorim da nešto volim dragi I.se samo nasmije i kaže "pa ja ne znam postoji li neka hrana koju ti ne voliš" :)  Ako malo bolje pogledamo i isključimo "špek-fileke"  ne postoji :)  , nešto sam zavoljela prije, nešto poslije, a slastice od kestena volim već dugo kao što ih voli i dosta ljudi oko mene tako da imam sa kime uživati u kestenjastom čašćenju.


Sladolednu tortu sa kestenom uočila sam u knjizi recepata za sladoled koja mi je preko ljeta bila često u rukama, pravila sam razne sladolede i ovaj recept zabilježila za vrijeme kada stignu kesteni. Stigli su kesteni, a kao da je još uvijek bilo ljeto tako da nije bilo dileme isprobati ili ne. Onda je ljeto nestalo, a ja sam baš tada uzela u ruku recept, pripremila sastojke i krenula sa pripremom. Vani puše vjetar, pada kiša, a ja miksam, kuham, hladim, slažem, ….., prvi sloj, drugi sloj, treći sloj, …..mmmmmm, svako vrijeme je vrijeme za ovakve poslastice :) 








Kestenjasta sladoled torta

- 3 žumanjka
- 75 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice škrobnog brašna
- 300 ml mlijeka
- 150 g kesten pirea (sirovog, nezaslađenog)
- 50 g šećera u prahu
- 3 žlice brandya
- 50 g tamne čokolade
- 50 g mliječne čokolade
- 150 g maskarponea ili sirnog namaza po izboru
- 1 žličica soka od limuna
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 400 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica šlag fixa


- Pripremiti 3 posude za kuhanje
- U jednu posudu staviti žumanjke, šećere, škrobno brašno i 100 ml mlijeka dobro umiješati
- U drugu posudu staviti mlijeko i zagrijati ga do vrenja
- Vrelo mlijeko preliti u posudu sa žumanjcima, dobro umiješati i kuhati stalno mješajući 3-5 minuta kada će se početi zgušnjavati.
- Trećinu smjese ostaviti u posudi u kojoj se kuhala, a ostatak rasporediti po jednu trećinu smjese u ostale dvije posude
- Kesten pire pomiješati sa šećerom u prahu i brandyem i sve dobro sjediniti. Dodati u jednu posudu sa smjesom mlijeka i jaja, na laganoj vatri zagrijavati uz stalno mješanje dok smjesa ne postane kremasta (2-3 minute)
- U drugu posudu u smjesu jaja i mlijeka dodati obje čokolade (kockice) i zagrijavati na laganoj vatri uz stalno mješanje dok se čokolada skroz ne otopi i ne sjedini sa smjesom
- U treću posudu smjesi jaja i mlijeka dodati sir (ili sirni namaz) , sok od limuna i ekstrakt vanilije i lagano zagrijavati uz stalno mješanje dok se smjesa ne sjedini i dobije konzistenciju kreme.
- Sve tri smjese ostaviti da se ohlade
- Slatko vrhnje staviti u posudu za miksanje , dodati šlag fix i izmiksati ga u čvršću šlag
- Podijeliti na tri dijela i u svaku od smjesa dodati po jednu trećinu šlaga, umješati ga ručno drvenom kuhačom dok se ne sjedini sa smjesom.
- Kalup za slaganje torte obložiti prozirnom folijom, prvu staviti smjesu sa kestenom. Ostaviti u zamrzivaču oko 15 minuta . Zatim na kestenjasti sloj staviti čokoladnu smjesu , poravnati i vratiti u zamrzivač na oko 15 minuta. Zatim staviti smjesu sa sirom , poravnati i vratiti u zamrzivač na 4-5 sati hlađenja kako bi sve skupa poslalo sladoled :) 

(Za kalup sam koristila četvrtasti, 18*18 cm, a mogu se koristiti i mali kalupići oblika po želji i tako dobiti pojedinačne tortice, važno je samo da budu dovoljno duboki da se rasporede sva tri sloja.)

Zatim izvaditi iz kalupa, pomoći će kalup sa pomičnim stranicama kao i prozirna folija koja sve skupa drži.








Okrenuti tortu tako da je sloj od sira na dnu, a od kestena na vrhu , odstraniti foliju, po želji posuti sa čokoladnim mrvicama, topljenom čokoladom ili naribati malo čokoladu i ……nož u ruke ! :) , a zatim i žličicu :) 


Već pri prvom zalogaju ja sam samo rekla "jako dobro, ali baš jako…..", I. je na to dodao "ovo treba ponoviti ! " :)  I treba , i dobro je, i drago mi je što mi je ostalo još kesten pirea u zamrzivaču, a  ono kuhanje i čišćenje kestena sada vrijedi svake minute i svakog truda. Što reći za ove okuse, kesten, čokolada, sir sa vanilijom, a sve tako kremastooooo…… :)  Da,  i hladno, i što ima veze što je i vani hladno, slatko osvježenje dobro dođe i ljeti i zimi, i u ovu kišnu i vjetrovitu jesen. Nekako, .…., kao da vani i nije više tako loše vrijeme :)











A nekome od vas posebno neće biti loše jer će se uz ovu kestenjastu tortu počastiti i nečim čokoladnim, naravno riječ je o darivanju i pobjedniku darivanja i obećala sam nešto Čokoladno :) 
Čokoladno je tu, knjiga recepata sa divnim slasticama od čokolade i sa čokoladom, mmmm, uz pregledavanje recepata dobro će se naći neka čokoladna konfetica u ruci i tu je ova smeđa kutijica u koju su se sakrile :)  I kada u kuhinji današnje dobitnice zamiriše ono nešto čokoladno dobro će doći ova „lopatica“ za kolačiće i torte da odvoji prvi komad u kojemu će nadam se naša dobitnica uživati :)









No prije svega hvala vam svima na posjeti i na komentarima u rođendanskom postu, hvala na lijepim željama za blogorođendan, svakako su dodatni motiv da se ovaj blog još piše i piše, ...... a poklon odlazi: 

Dragoj Nely sa bloga Blue Hortensia 

Odabir je slučajan, RNG je odabrao broj 11., a upravo je 11.-sti komentar ostavila draga Nely.



True Random Number Generator  11Powered by RAND


Draga Nelyce , iskrene čestitke i veselim što ću ti poslati poklončić i nadam se da će i tebe isto tako razveseliti. Čujemo se mailom za detalje oko dostave.


Nadam se da će draga Nely uz svoje hortensije u prekrasnome vrtu koji sa toliko ljubavi i pažnje uređuje i njeguje uživati u nekoj od čokoladnih poslastica. A dok će Nely uživati u čokoladi , ja i dragi I. ćemo se počastiti još kojim komadom kestenjaste sladoledne poslastice koju šaljem dragoj Nale kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečni krug igrice .






ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Dunje, jabuke, kruške, ......,štrudel, jesen, blogorođendan i darivanje ! :)

Dunje, jabuke, kruške, ....., možemo dodati još i kesten, gljive, bundevu, ....., mmmm, sve tako divno miriše na zlatnu jesen. Volim jesen u njezinim bojama, mirisima i plodovima kojima nas dariva. Volim i jesensku kišu, ali kada pada samo malo, a još više volim sunčanu jesen. Ove godine jesen nam je poklonila puno sunca i topline, malo nas je i iznenadila tim lijepim vremenom pa se nismo niti odmah snašli u tome, ali u svakom slučaju nesnalaženje je kratko trajalo i preostalo je iskoristiti svaki slobodan trenutak za prošetati po gradu i u prirodi i upiti boje i mirise jeseni. 

Prije 4 godine ta ista jesen na današnji dan je donijela ono sivilo koje najavljuje zimu , ali meni je bila sunčana i lijepa jer je taj dan na ovom blogu objavljen prvi post......, počelo je :)  Skromno, pomalo bojažljivo, ali je krenulo i to je bilo najvažnije. Kasnije se samo zakotrljalo i uz bolje i lošije dane, uz recepte, definitivno nekada lošije, a danas bolje slike, uz priču na priču, uz druženje i podršku vas dragih kolegica blogerica i kolega blogera kao i svih onih uvijek dragih gostiju  koji navrate ovdje, blog je i dalje tu :) I ja vam se na tome svima zahvaljujem i nadalje svakodnevno uživam u ovome i jedino za čime žalim je nedostatak vremena da ostvarim i objavim sve što bih željela. No, za ovaj štrudel (u Dbk se kaže štrudel, a ne kako češće čujem i čitam štrudla ili savijača) kojim ćemo se danas počastiti uvijek se nađe vremena, on je mirisan, ukusan, jesenski, rođendanski :) 






Osim što uživam u plodovima jeseni istinski uživam i u jesenskim šetnjama po prirodi, nedjelja je uvijek rezervirana za takve izlete, važno je samo da ne pada kiša i idemooooo :) Već od sredine tjedna veselim se nedjelji, veselim se jutru kada spremamo ruksak, navlačimo gojzerice, štapovi za hodanje u su autu, karta sa ucrtanim stazama koja bi nam trebala biti od pomoći (ne pitajte da li je uvijek baš tako :) ) je u džepu, odabir vrha na koji se penjemo je obavljen i krećemo. Malo vožnje autom, a zatim ugazimo na šumsku stazu, i tada udahnem punim plućima, gledam, mirišem, zapažam, uživam !

Prehodali smo dragi I. i ja mnoge staze, po žarkom suncu, po snijegu u koji smo doslovno upadali i ponovno se izvlačili, po mirnom, ugodnom i sunčanom vremenu i sada u jesen hodajući po opalom lišću koje ću ja uvijek razbacivati nogama i rukama :) dok ono šušti, priča, pjeva neku svoju pjesmu, a ja hodam i pjevušim neku svoju, lišće i ja zajedno, dosta dobro se slažemo :)
Dogodi se i da se na križanju staza i stazica zapitamo kuda dalje, uvijek ima dalje i samo treba pratiti crveno-bijele krugove koji će se naći na stablima, na kamenu, ......, gdje god da su ih stavili to je put za dalje :)








Kada dođemo do vrha obavezno se počastimo dobrim zalogajem, lako je to, nakon ovih šetnji i kada napunite dušu svježim zrakom i pozitivnim mislima, u društvu ostalih dobro raspoloženih planinara svaki zalogaj je tako dobar, uz gutljaj domaćeg vina ili toplog čaja ta lijepa nedjelja se nastavlja. Nekada se pri ruci nađe gitara, pa se i zapjeva, ......, i vrijeme je za povratak, iz šume svakako treba izaći za dana. Svatko će misliti da je silazak lakši, sigurno da je lakši od uspona, ali ne previše, i silazak zahtjeva hodanje, pažnju, ...., ali ništa zato, opušteno, veselo, treba iskoristiti zadnje udisaje šume, fotkati zadnje detalje koje nam je priroda taj dan poklonila, i veseliti se sljedećoj nedjelji kada neće padati kiša i opet ćemo otići na neku od dragih nam staza koja će nas  sada još neko vrijeme dočekivati šuštanjem lišća :)








A kada nakon ovakve šetnje otvorite vrata stana i dočeka vas miris štrudela kao što je ovaj današnji tada ste cijeli doživljaj zaokružili na najbolji mogući način. Razmišljala sam prvo o štrudelu od krušaka, a zatim sam mu odlučila pridodati malo jabuke da ga osvježi. A potom im se pridružila i kraljica jeseni , dunja, sada mi je tek cijela kombinacija bila zaokružena. Cimet i klinčić su obavezni, a niti malo đumbira neće škoditi, ......, no, no, sada sam već krenula sa receptom, stoga idemo na posao kako bismo čim prije imali ovaj komad ispred sebe :)







Štrudel od krušaka, jabuka i dunja 
(za 2 štruce)

- 6 listova kora za savijače 
- 4 kruške 
- 2 jabuke 
- 1 dunja
- 50 g grožđica 
- 50 g mljevenih badema  
- 6 žlica smeđeg šećera 
- 1 žlica cimeta 
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog đumbira 
- 2 žlice ruma 
- komadić (20-30 g) maslaca 
- 2 žlice ulja + 2 žlice vode 

- Grožđice namočiti u rum uz dodatak tople vode koliko nedostaje da ih pokrije
- Jabuke i dunje oguliti i krupno naribati 
- Kruške oguliti, očistiti od koštica i narezati na manje komadiće 
- Voće staviti u posudu, dodati grožđice iz ruma, zatim šećer, cimet, klinčić i đumbir i sve dobro umješati 
- Za svaku štrucu odvojiti po 3 kore za savijače. Prvu koru lagano premazati mješavinom ulja i vode, na nju staviti drugu koru i isto tako je premazati mješavinom ulja i vode. Na nju staviti treću koru na koju rasporediti tanko narezane listiće maslaca. 
- Na jednu trećinu kore rasporediti voćni nadjev i po vrhu posuti sa pola količine mljevenih badema. 
- Zarolati štrucu, podviti krajeve i premazati je sa uljem i vodom. 
- Isto napraviti i sa drguom štrucom i staviti ih na pleh prekriven papirom za pečenje. 
- Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20-25 minuta . 
- Kada je pečeno, izvaditi i prekriti vlažnom krpom i tako ostaviti oko 5 minuta. 
- Još malo ohladiti i degustirati :) 

Miriše, sočno je, ukusno, fino......., ma pravi jesenski štrudel i po ! :) 







Zamirisati će ovaj štrudel sigurno još koji put iz moje pećnice, i iako mi je i ovakav dobar drugi put ću umjesto mljevenih staviti sjeckane bademe i sigurno ću staviti još jednu žlicu cimeta. I.je rekao da je njemu ovakav sasvim dobar, zamolio još jedan komad i natočio si čašu vina rose. Pridružila sam mu se i ja i moram priznati da je nakon ovog slatkog zalogaja gutljaj ovoga vina pun pogodak. Uživajmo u jeseni i onome što nam nudi ! :) 







I........, darivanje ! :) 
Poklon koji će primiti netko od vas neću sada u potpunosti otkriti, reći ću samo da će biti "Čokoladni" :)  Vjerujem da svi volimo čokoladu i čokoladno i nadam se da će dobitnika takav poklon razveseliti. Dovoljno je u ovom postu ostaviti komentar (samo da nije anoniman) i slučajnim odabirom doći ćemo do novog vlasnika "čokoladnog" :) Vremena imamo do sljedećeg ponedjeljka kada izvlačim dobitnika i u utorak 12.11. sa novim postom objavljujem i dobitnika i poklon :) 
Do tada, hvala vam još jednom svima na posjeti, hvala vam što pratite blog i zajedno sa mnom iz posta u post idemo dalje, do sljedećeg blogorođendana ! :)