četvrtak, 24. siječnja 2013.

Marmelada od naranči sa korijanderom i pimentom

Zadnjih dana često čujem kako je zima pokazala svoje pravo lice. Ne znam da li bih se sa time složila ili ne, ja ovu zimu doživljavam toliko prevrtljivu da uopće ne znam koje joj je od svih pokazanih lica pravo i  pomalo se teško snalazim u svim ovim vremenskim neprilikama i prilikama. Jedan dan uživamo u sunčanom i relativno toplom danu, a već slijedeće jutro smo zatrpani snijegom, pa se sve to skupa pomalo zaledi, a već slijedeći dan evo opet toplijeg vremena, otapanja snijega i tako u krug. I dok smo prošli tjedan visinu snijega mjerili sa 10,20, …..76 centimetara ! ,  na posao pješačili ili se nekako drugačije snalazili stigao je vikend i nedjelja koja je bila sasvim ugodna i zapravo idealna  za jednu zimsku šetnju.
Ali prije nego što krenemo u šetnju ne mogu a da ne ponovim po tko zna koji put kako baš i ne volim zimu iako moram priznati da joj  iz godine u godinu nalazim i sve više dobrih strana. Jedna od njih su i sezonske namirnice u kojima uživam, a zimi su to definitivno mirisi i okusi citrusa koje jako volim. Ne znam da li mi ima nešto ljepše od mirisa limuna i naranči u hladan zimski dan. Možda je ljepši i bolji samo miris marmelade od citrusa kao što je u prošlu nedjelju kod mene zamirisala ova marmelada od naranči u koju sam dodala korijandera i pimenta . Mirisna i ukusna, usudila bih se reći i nekako posebna :)






No , prije nego što je zamirisala marmelada trebalo je malo izaći vani i prošetati, po potrebi se i smrznuti i tada je doživljaj bio potpun :)  Dakle, obzirom na nevrijeme proteklog tjedna nije mi baš padalo na pamet voziti se autom pa sam ga  pospremila na sigurno i uživala u susretljivosti kolegice sa posla koja me svako jutro čekala i vozila , a obzirom na nimalo praktičnu lokaciju zgrade ovo je i više nego značilo pa joj i ovaj put želim reći hvala ! Ali  kako se vrijeme smirivalo ja sam sve više htjela natrag auto i ustaljeni ritam odlaska na posao i u nedjelju kaže dragi I.: „idemo prošetati po auto“ .“ Molim !?, prošetati po auto ? misliš do tamo i uopće tamo i onuda hodati, ono kao šetati ?“ – bila je moja prva reakcija. „Da“, sasvim smireno je rekao I., stavio fotić oko vrata i sugerirao da krenemo :)  No dobro, i ja sam se obukla , prelomila u sebi šetnju prema „tamo“ i krenula, sasvim smireno :)
I, ……, ispalo je i više nego dobro, ma bilo je super. Mirno vrijeme, par ljudi usput, tek pokoji auto na cesti uz koju nas je put vodio, puuuno snijega, naših zapažanja, priče , šale ……., jako lijepa šetnja, a došla sam opet i do auta :)
Usput smo ostavili svoje tragove u snijegu, neka se zna da smo ovdje bili  :)







Po dolasku doma bilo je krajnje vrijeme za fini ručak i upravo takav ubrzo se našao na stolu. Onaj po receptu od drage Ane sa bloga Prstohvat soli, kobasice sa karamelizovanim lukom i jabukama.
Ne znam što je bilo bolje, karamelizirani luk i jabuke ili domaće pečenice koje inače ne jedem, ali hajde reda radi ću pojesti koji zalogaj a ostalo prepuštam I.-u. No međutim, toliko je bilo dobro da sam pojela svoj par kobasica, a luk i jabuke su doslovno nestali. Zima još traje i ovaj recept je definitivno moja preporuka, odličan ručak za hladne dane !

A odlična je i marmelada koja vam zamiriše nakon ručka i koja slobodno može biti desert na kraju. Zima i naranče idu zajedno i obzirom da je na placu i po trgovinama sve bolji izbor domaćih naranči, pa i onih iz uvoza koje su uistinu dobre i ukusne šteta bi bilo ne iskoristiti im sezonu i ne uživati svakodnevno u njima, ali isto tako ih i pospremiti u pokoju marmeladu, neka ostane malo i za kasnije :)

Pospremam ih ja tako u marmelade još od početka zime i sezone, ali ništa ne ostaje za kasnije :), poklonim, podijelim, pojedemo, ……, i uvijek nedostaje koja teglica baš one od naranči. Marmelada od naranči sa viskijem, marmelada od naranči i limuna sa vanillom, marmelada od naranči sa dodatkom mrkve, kao i marmelada od naranči i limuna sa cimetom su one koje najčešće radim i koliko god je svaka na svoj način dobra došlo je vrijeme i za neku novu kombinaciju. Sjetila sam se kako je I.u vremenu kada smo se tek upoznali donio teglicu marmelade sa zrnom pimenta, kaže da je vidio na netu recept gdje se narančama dodaje piment pa je napravio. Probala sam i svidjelo mi se, ali nisam je tada i sama napravila pa sam odlučila to napraviti sada. Malo sam zapela oko količina pa smo probali na netu naći nešto na tu temu i našli smo da se narančama  može dodati piment, ali i korijander što me tek zainteresiralo i nova marmelada je tu,  za početak od manje količine naranči, a obzirom na rezultat mogla bih je ubrzo i ponoviti.






 
Marmelada od naranči sa korijanderom i pimentom
(poželjno je imati domaće naranče, neprskane)


- 500 g mesa naranči (cca 5-6 srednjih naranči)
- 2 naranče – sok
- 300 g šećera
- 8 zrnaca pimenta
- 1 žličica sjemenki korijandera
- ½ vrećice želina + 1-2 žličice šećera

- Naranče oguliti, maksimalno odstraniti bijele kožice i ostaviti meso naranče , usitniti ga po želji štapnim mikserom, u blenderu ili ručno nasjeckati
- Ostaviti koru jedne naranče , odstraniti bijeli dio i nasjeckati je u rezance. Prokuhati ih tri puta uz mjenjanje vode.
- 2 naranče iscijediti u sok.
- U posudu za kuhanje staviti meso naranči, korice i sok. Dodati šećer i sve dobro umješati.
- Zatim dodati zrnca pimenta i sjemenke korijandera i umješati ih
- Kuhati na srednjoj vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri , a zatim još 15-tak minuta
- Želin pomješati sa 1-2 žličice šećera te ga pomalo dodavati smjesi i dobro umješati
- Kuhati dalje uz stalno mješanje dok ponovno ne uzavri , a zatim još oko 3-5 minuta

Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke, zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje oko 10-tak minuta, a zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.

Prilikom razljevanja paziti da vam sva zrnca pimenta ne otiđu u jednu staklenku, staviti u svaku  2 zrnca pimenta ili ovisno o veličini staklenke i više, no voditi računa da piment i u skuhanoj i pospremljenoj marmeladi i dalje pušta svoju aromu koja utječe na okus (moje staklenke su 314ml i 212 ml, a od ove količine dobila sam jednu od 314 ml+ tri od 212 ml ).

I kada se ohladila, otvaranje i ……, trenutak istine :)
Miris, …mmmm, to je prvo što ćete osjetiti, …. hmmm, nešto ne baš uobičajeno, dragi nam miris naranče, piment i korijander koji se baš osjete………, miriše i meni se sviđa !






Idemo dalje, okus ? žličicu u ruke i zagrabimo malo dublje u teglicu….., baš volim ovo isprobavanje nečega poznatoga a zapravo novoga. Uvijek me razveseli onaj dobro poznati kiselkasto-slatki okus naranče, a iznenadi onaj novi dio okusa. I ovaj me iznenadio, i to ugodno, i piment i korijander su se ovdje baš dobro snašli. Ipak, na ovaj okus se treba malo naviknuti što nije teško, meni je bila dovoljna jedna žličica,  a već kod druge ova marmelada i ja postale smo dobri znanci :)






I na kraju dolazimo do onog pitanja sa čime je jesti i kako kombinirati. Ovdje je bilo vrlo jednostavno, i I. i ja smo iz prve rekli da to treba biti na integralnom dvopeku , tako smo je probali i tako je ostalo. Uz šalicu toplog čaja doživljaj je potpun . 
Može se naravno kombinirati i sa nečim drugim biskvit, vafli, kruh po mogućnosti crni, ……., što god vam najviše odgovara, ali pažnju molim: zrnca pimenta ne jesti !, a u ostatku marmelade uživati :) 










nedjelja, 13. siječnja 2013.

Točkasta pita sa kivijem

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je , koju je pokrenula monsoon,  draga Sanja sa bloga Ultimativni sastojak za temu nam je zadala – Kivi !

Kivi ?! i što sa kivijem ? bila je moja prva reakcija kada sam vidjela temu. Znam da je kivi zdrav, znam da  zanimljivo izgleda, posebnog je okusa, ali...…., ja ga i nisam baš posebno prihvatila kao voćkicu u kojoj bih posebno uživala. Naravno da me nitko ne tjera obavezno napraviti i pojesti nešto od kivija i sa kivijem, ali kada u igrici imamo namirnicu koja je kod mene u kategoriji ne posebno omiljenih kao što je u ovom slučaju kivi tada mi je izazov smjestiti je u nešto što će mi se sviđati još i veći. Naime, ovako kombinirajući zavoljela sam poneke namirnice za koje sam do tada mislila da ih nikada neću ozbiljnije koristiti ili jesti. Stoga, kivi je sada dobio svoju priliku, kombinacija se pomalo slaže….., i složila sam na kraju, red prhkog tijesta, red fine kremice sa vanijom i bademima i točkastim sastojkom :) makom, obavezan dodatak kivi…., i kolačić je ispečen :)







Kada sam kivi uzela u ruku prvo sam se prisjetila dolaska kivija na naše prostore. Sjećam se da je to bilo dok sam išla u srednju školu, nije uopće važno prije koliko godina :) Kivi se pojavio prvo u trgovinama, onako pomalo , sramežljivo, a zatim ga je odjednom bilo u neograničenim količinama i na svakom koraku. Ono što je meni najzanimljivije je da su ljudi u Dalmaciji dosta počeli saditi kivi i događalo se da su dotadašnje nasade vinove loze koji su bili uz kuću ili uz terase mjenjali posađenim kivijem. A kivi je odlično rastao i davao sočne plodove. Prijatelji iz doline Neretve su nam često znali u košarici uz mandarine donijeti i kivije, njihove domaće. Ne znam kakva je danas situacija, ali znam da kivija i dalje ima svugdje za kupiti, da drži cijenu i ako je kvalitetan spada u kategoriju nešto skupljeg voća. Ipak, obzirom na dobra svojstva i veliku količinu vitamina C u samo jednom plodu , onaj tko ga voli ne bi trebao zaboraviti pojesti barem jedan mali kivi dnevno, obavezno u ove zimske dane kada je poželjan pojačani unos vitamina C.

I dok još nisam odlučila što ovaj put napraviti sa kivijem prvo mi je palo na pamet skuhati marmeladu :), kada sam razgovarala sa dragim I.o idejama za kivi i njegovo prvo pitanje je bilo "možeš li napraviti marmeladu od kivija ?"  :) Mogla bih je naravno napraviti,  kivi i malo dodataka u obliku ponekog začina ili spajanja sa nekim drugim voćem i marmelada je tu. Ali ovaj put sam odlučila da ne bude marmelada pa sam krenula dalje i pale su mi na pamet neke hladne kreme u koje bih dodala kivi , pa sam razmišljala o raznim zdravim shakeovima , onako lijepi i zelenim, ….., a zapravo mi ništa od toga nije bilo ono da bih se odmah ustala i napravila Htjela malo tijesta i kremice, a opet ne klasični voćni kolač. Znam da su blagdani tek prošli i da smo pojeli poprilično kolača, ali pojeli smo ih i nema ih više, i iako je sada faza borbe sa lagano nakupljenim blagdanskim kilogramima ipak je trebalo nešto pripremiti za zasladiti vikend :) Uz to ponovno nam je pao snijeg, hladno je, i to je pravo vrijeme da iz kuhinje zamiriše prhki kolačić, vanilija, cimet...... i tako sam počela slagati na stoj sastojke zamišljenog kolača: kivi, bademi, vanilla, mak, cimet ………, kolač u mojoj omiljenoj bademasto-vanillastoj kombinaciji sa dodatkom "točkica" maka stiže !






Točkasta pita sa kivijem 

Prhko tijesto

- 1 šalica brašna (240 ml)
- 100 g maslaca
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- korica 1/2 limuna

- U brašno dodati prašak za pecivo i maslac narezan na listiće
- Maslac utrljavati prstima u brašno dok se ne dobije mrvičasta smjesa
- U zdjelici sjediniti žumanjak, šećer i koricu limuna te ih dodati smjesi brašna i maslaca
- Sve sjediniti i umijesiti tijesto koje će biti pomalo masno i nježno po rukama
- Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti na cca 30 minuta u frižider

Krema

- 2 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 žlica finije mljevenog badema
- 1 žlica mljevenog maka
- 1 puna žličica gustina
- 20-25 g maslaca
- 1 veći kivi ili 2 manja
- 200 ml mlijeka
- 1/2 mahune vanilije
- 2 štapića cimeta

- Žumanjke i šećer staviti u manju posudu za miksanje koju uronimo u veću posudu na pola napunjenu ključalom vodom. Mikserom ih tući na pari dok smjesa ne posvijetli
- Mlijeko staviti u posudu za kuhanje, dodati mu ostruganu sredinu pola mahune vanilije i dva štapića cimeti. Kuhati dok ne uzavri.
- Zatim iz mlijeka izvaditi štapiće cimeta i dodati prokuhano mlijeko smjesi jaja i šećera
- U smjesu umješati mljeveni badem, mak i gustin
- Kuhati na pari i stalno mješati (posebno paziti na mješanje zbog mljevenog badema koji se lako zgusne i zadrži na dnu posude) dok se smjesa ne počme zgušnjavati u kremu.
- Dodati maslac i umješati ga dok se ne otopi i maknuti posudu sa pare.
- Kivi prerezati na pola, sredinu izvaditi žličicom te je usitniti u blenderu ili ručno vilicom.
- Dodati kivi u smjesu i sjedini ga mješanjem.

- Zatim izvaditi tijesto iz frižidera, razvaljati ga na pobrašnjenoj površini i formirati u kalup promjera 22 cm. Tijesto u kalupu nabosti vilicom cijelom površinom.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći tijesto 10 minuta
- Zatim na tijesto izliti pripremljenu kremu, vratiti u pećnicu i peći slijedećih 15 minuta
- Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi 

Dodatak

- 3 kom kivija
- korica pola limuna i pola naranče

- Kivi oguliti i narezati na ploške
- Naranču i limun naribati na krupniji dio ribeža
- Kivi rasporediti na rub pite , a sredinu ukrasiti koricama limuna i naranče
(osim ukrasa i kivi i korice limuna i naranče dati će dodatnu svježinu kolaču)

Ostaviti kolač na 1-2 sata u frižideru da se potpuno ohladi.
I kada sam  iz frižidera izvadila ovo malo-zeleno slatko osvježenje, brzo smo odrezali prvi komad pa ga evo odmah ovako prhkog, stvrdnute kreme, i sa svojim "točkicama" :) 






Komad za mene, komad za I. i stižu prvi dojmovi ......o da, pa to uopće nije loše :), zapravo ovo je jako dobro. Kremasto i osvježavajuće, slatko a kiselkasto, mekano prhko tijesto i kremica koja miriše na vanillu  i cimet sa bademima i makom koji se osjećaju više nego što sam pretpostavljala da će se osjetiti, ukusno ! Kivi je ovdje uistinu poželjan dodatak, dao je svježinu cijeloj kombinaciji, i onaj dio koji je u kremi i ovaj dekorativni koji se obavezno jede.  A nećemo preskočiti niti oku ugodnu zelenu boju k tome u kombinaciji sa točkastom livadom na kojoj korice limuna i naranče možemo zamisliti kao žute i narančaste cvjetiće, ......., ne čini li vam se da je proljeće zapravo blizu ? :)






Neću sada odmah zaključiti kako sam upravo jako zavoljela kivi i  kako ću ga sada stalno jesti , vjerovatno neću, ali ću o njemu malo češće razmišljati i vjerujem da ću ga svakako u ovoj kombinaciji još koji put ponoviti. A sada ću još malo uživati u ovoj poslastici. Pridružite mi se ! :)





Ovu pitu šaljem dragoj Sanji kao moju ulaznicu u ovomjesečni krug Ajme koliko nas je. 

utorak, 8. siječnja 2013.

Biskupov kruh

I....... , stigla nam je Nova Godina ! blagdani su prošli, godišnji odmori su gotovi ili su pri kraju, nove radne pobjede su ispred nas. A za dobre želje je uvijek dobro vrijeme pa u prvom ovogodišnjem postu svima vam želim Sretnu, zdravu i veselu Novu godinu ! Neka nam ova 2013.-ta donese ono najbolje i svima ispunjenje barem poneke od lijepih i dobrih želja, a u našoj blogosferi neka donese još puno odličnih recepata i lijepog druženja ! Uživajmo i veselimo se zajedno godini koja je pred nama !

Nadam se da ste svi lijepo proveli blagdane, a ja sam uživala u društvu mojih cura iz Dbk-a, sa dragim I., sa rodbinom i prijateljima,  uz čestitke i dobre želje  i, neizbježno za blagdankih dana,  uz dobru hranu. Redali su se tako ručkovi i poneka večera, a nije nedostajalo niti slastica kako na mome tako i na svakom stolu do kojega sam došla :) . Torte, kolači, keksići, ….., peklo se i mirisalo je na sve strane pa je tako bilo i kod mene.





Osim blagdana, dan nakon Božića moja nećakinja K.slavi rođendan pa nam je tu i još jedan razlog za sjesti za svečaniji stol.  Za rođendan smo se počastili uvijek odličnom Reform tortom. K. je u svojoj želji oko rođendanske torte bila jasna : „molim te napravi mi onaj kolač koji se topi u ustima“ :) misleći na Reform kocke koje smo prošle godine pravili u Kuvarijacijama po receptu drage Maje sa bloga Cooks and Bakes. i gdje mi je moja draga K. bila glavna asistentica. Kocke su ovaj put završile u obliku torte koju na žalost nisam slikala , ali smo u njoj baš uživali. Reforma uvijek !  naučila je to i K. :)

A na stolu se sasvim neočekivano našao i Biskupov kruh. Tradicionalni blagdanski kolač kojim nas je iznenadila moja mama. Napravila je Biskupov kruh u nešto drugačijem izdanju od onoga na koji smo navikli, umjesto malih prosušenih štruca koje obično režemo u  keksiće ovaj put se na stolu našla nešto veća štruca, nešto sočnija i kolač koji je svakim danom bio jednako dobar kao i svježi. To smo zaključili na uzorku jednog komada koji je nekako ostao nepojeden , a obzirom na to koliko ga svi volimo nije mi niti sada jasno kako se taj komad zatekao na tanjuru nekoliko dana. No tako je bilo i dobili smo priliku za višednevno isprobavanje:)

Stigle su tako cure iz Dbk, stigli su sa njima i koferi, i mama je iz svoga izvadila kutijicu u kojoj se skrio komad Biskupovog kruha :) Iznenađenje i oduševljenje što se sjetila, što ga je napravila i što ga je donijela. Iako sam već ranije od tete uzela recept za Biskupov kruh  i sada sam od mame tražila njezin recept. Rekla mi je da je recept „u glavi“ i da ga nema zapisanoga . Ok, kada je tako trebalo bi ga i zabilježiti i umjesto da ga sa papirića jednog dana prepišem na blog idemo sada odmah na blog i svi zajedno ćemo odmah dobiti ukusan i mirisan slatki zalogaj. 





Biskupov kruh

- 4 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica brašna
- prstohvat soli
- 50 g oraha
- 50 g badema
- 100 g grožđica namočenih u rum
- 100 g suhih smokava
- 50 g tamne čokolade
-  1/2-1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica usitnjenih sjemenki anisa

- Žumanjke i šećer mutiti mikserom na najjačoj brzini dok smjesa ne posvijetli
- Orahe, bademe,  suhe smokve i tamnu čokoladu nasjeckati (mogu se ostaviti i nešto krupniji komadići)
- Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg
- U smjesu jaja i žutanjaka zatim kuhačom umutiti brašno i sol
- Dodati ostale sastojke i začine i sve dobro sjediniti
- Na kraju polako umješati snijeg od bjelanjaka
- Kalup obložiti papirom za pečenje ili ga namastiti pa posuti brašnom. (ovdje je korišten duguljasti kalup koji uobičajeno ide za srneći hrbat)
- Smjesu rasporediti u kalup i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva , cca 40 minuta (provjera čačkalicom koja treba izaći suha)
Prohlađeni kruh možete posuti šećerom u prahu i nakon toga samo preostaje u njemu uživati :)






Komad po komad, zalogaj po zalogaj, ….., ja još uvijek nisam sigurna da li mi se više sviđa samo tijesto, mekano i spužvasto, ili dodaci kao što su bademi, suhe smokve,  čokolada….., rekla bih da to znači da mi se sviđa sve skupa , upravo ovako iskombinirano :)

Ovo su neki uobičajeni, tradicionalni sastojci za Biskupov kruh, a može se dodati još i kandirano voće, ušećerene korice limuna i naranče, ....., u prošlosti bilo je stvar prilike i onoga što se ima u kući, a u bilo kojoj varijanti ispalo bi dobro i ovo je  kolač koji je ulazio u klasu "boljeg kolača". Kod mene je i danas u toj klasi.






I da, sviđa mi  kada zagrizem u Biskupov kruh uz gutljaj aromatične kave ili mirisnog čaja. A sviđa mi se i uz čašicu domaćeg likera od višanja kojega sam ovo ljeto napravila, jako dobra kombinacija za hladno zimsko poslijepodne u toplom domu . Probajte ! :)