ponedjeljak, 27. veljače 2012.

FBI rukavice - "Food for thought" - slatko

U ovomjesečnom krugu blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac istražujemo blog drage Jelene, "Food for thought".
U ovom postu predstavila sam prvi dio moga istraživanja , a sada je vrijeme za drugi, slatki, dio :)





Ukusno i fino je u Jeleninoj kuhinji, a lijepo je i na Jeleninom blogu. Od recepta do recepta, od slike do slike, ......., malo po malo uspjela sam odabrati i odlučiti što od slatkog programa isprobati i moji dojmovi su ovdje.
Prije svega moram reći da mi je jako žao što nisam uspjela napraviti nešto bolje slike. Ove slastice to definitivno zaslužuju, ali nekako se poklopilo da sam ih većinu imala priliku slikati samo navečer kada mi to niti ne ide baš najbolje.
No, lošim slikama usprkos tko god je skupa sa mnom nešto od ovoga probao svakako je uživao.


Moj izbor slastica je ovdje:
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u naslovu)


Krambl kao krambl i k tome od jabuka nisam mogla prekočiti. Ako nešto volim volim ovu kombinaciju voća i mrvičastog tijesta. Voće lijepo "začinjeno" u kramblu mi je uvijek nekako ukusnije.
Već sam više puta spomenula kako volim nedjeljna jutra i posebno mirni i polagani doručak nedjeljom. Nema tada žurbe na posao, rijetko se nešto sa nekim i dogovorim baš u nedjeljno jutro, to je dio tjedna koji uzimam za sebe, za doručak, kavu, novine, knjigu, ......., i tada volim pripremiti nešto toplo i po mogućnosti slatko. Krambl je pravi izbor. Sve sastojke imam, količine sam prilagodila za moju "mini-porciju", stavila u pećnicu, i kada su već krenuli divni mirisi jedva sam dočekala da ga izvadim iz pećnice.




Dok sam ga slikala već se pomalo prohladio i preostale je jedino uživati.
Stvarno je odličan !!



Moram biti iskrena i reći da mi ova torta nije bila na inicijalnoj listi za isprobavanje. Ne zato što mi se nije svidjela (može li se uopće nekome ovakva torta ne svidjeti ? ) već zato što ja nekako baš i ne znam napraviti lijepo tortu pa ih radije zaobiđem. Međutim, početkom 2. mjeseca imala sam prigodu za počastiti kolege u firmi. Najavim čašćenje, a kako znaju da obično donesem neke više suhe kolačiće okrenu se i kažu "hvala ti, a možeš li nam napraviti nešto kremasto ? " :). Joj, tako su mi to drago i slatko rekli, nije bilo dileme da će biti neka kremica, a meni je odmah kroz glavu prošla Vasina torta.



I korak po korak, u malo manjem kalupu (22 cm) upustila sam se pravljenje torte. Sve je super išlo do šauma. Napravila sam ga točno kako piše, ali nekako je ostao prerijedak i nije se niti kasnije dovoljno stisnuo. Mislim da mi šećerni sirup nije bio dovoljno gust,  iako mi se činilo da je u redu  kada sam ga dodala u snijeg od bjelanjaka,  i da je tu problem.
Iz tog razloga nemam niti sliku cijele torte, šaum nisam uspjela lijepo izravnati i jednostavno nisam dobila tortu lijepoga izgleda, što se za okus ne može reći. I sada pamtim kako je bilo dobro :)




Ujutro sam kada sam krenula narezati tortu i vidjela da je šaum takav kakav je skoro sam se rasplakala. Ali što je , tu je, odnijela sam to što sam imala, a tamo....., opće oduševljenje ovom tortom ! Ja objašnjavam situaciju sa šaumom, ali nitko ne sluša nego kažu "samo ti pričaj, ovo je fenomenalno, mi ćemo ti ovo sve pojesti " . I pojeli su, tj.pojeli smo ! :)
I opet ću praviti ovu tortu !!


Kada sam kod Jelene vidjela ovu bajaderu doslovno sam se u nju zaljubila, prava kraljevska, raskošna, predivna. U mojoj izvedbi naravno nije ispala niti blizu takva, ali pojela se i to do zadnjeg komadića.  Bila je također dio čašćenja u firmi, zajednički zaključak je da je odlična, iako dosta slatka i "jaka", pa je par komada ostalo za poslije i onda sam čula: "ova bajadera ti je bolja ovako nakon par dana" :)




Išla sam po receptu, prvi sloj sa orasima i čokoladom mi je super ispao i jedino sam ga razlila na malo veće dimenzije od onih koje je Jelena sugerirala. Zatim je došao na red sloj sa bademima i sa lješnjacima. Kod mene se dogodilo da ta dva sloja nisu ostala više u tekućem stanju već su se već pri samom kuhanju dosta stvrdnula, a nakon što sam ih malo prohladila bila su poprilično tvrda. Ipak, uspjela sam ih premazati jedan na drugi i sve skupa stavila na daljnje hlađenje. Zatim je došla na red glazura koja mi isto nije baš najsavršenije ispala, ali nema veze. Bajadera je i dalje ostala Kraljevska !! Ponoviti ću i nju sigurno !




Voljeli ili ne ovakve slastice, namjeravali ih praviti ili ne, kada pročitate ovaj Jelenin post ne možete ostati ravnodušni i ne možete ne otići kupiti kore i ostalo što vam je potrebno da napravite ovu pitu. Točno to sam napravila, post me dirnuo, pita ja jednostavna, sastojci su jednostavni a dobri i otišla samm kupiti kore , a sve ostalo sam imala. I složila kako piše, jedna kora, druga kora, treća kora, ulje, šećer, orasi, grožđice, malo više voljenog cimeta :), zamotala i na dan -dva dobro pošećereno pospremila.
Probala sam i čim je bila gotova i kasnije nakon 5-6 dana. Bolja je kasnije :)




Iako je bila malo masnija jer ja nisam štedila na ulju između kora pojela se do zadnjeg komada. Meni je bila posebno draga, ipak sam u odnosu na druge degustatore pročitala Jelenin post i znala što jedem :)



Kod Jelene tradicionalne za Dan žena, a iako nije bio Dan žena ja volim raditi keksiće i volim uz neke druge kolače uvjek ubaciti i poneki keksić i odlučila sam se napraviti i ove. Nisam radila prave kiflice već sam izrezivala forme (cvjetiće, srca i polumjesece) i ......, kada sam ih navečer probala uz čašu mlijeka doslovno nisam mogla stati. To je fino, mekano, prhko, nježno, ........, prekrasne su i ukusne ! Odnijela sam ih za čašćenje i kada sam otvorila tu kutiju bilo je ono "aha , keksići", pa su ih probali i bilo je "ahaaaa.......", i ubrzo ih više nije bilo :).



 Jelena, nadam se da ćeš i za ovaj Dan žena mamu razveseliti ovim kiflicama.




Ušećereni i  medeni bademi i orasi
Učećereni bademi su kod nas u Dbk tradicionalni za Božić i moja mama svaku godinu napravi ove bademe koji se nađu na blagdanskom stolu uz aperitiv, a nađu se obavezno i u vrećicama za poklanjanje.
Kada su uz to i medeni, i to ne samo bademi nego i orasi , onda definitivno privuku moju pažnju. Nešto novo, a fino, ......, odmah sam stavila na listu za isprobavanje. Moram priznati da me jako zanimalo kako će med ovdje reagirati odnosno kako će sve skupa izgledati sa medom. Ne znam kako izgleda ali ispalo je super !
Radila sam po receptu, skroz je jednostavno, nisam imala problema sa niti jednim korakom.




I na kraju sam dobila ovu medeno-šećernu grickalicu.




Baš je prava grickalica, ona zarazna koju je teško prestati jesti . Uz to, pospremite li ih u celofansku vrećicu i stavite neku prigodnu vrpcu eto i lijepog poklona. Preporučujem !





Ovu pitu sam prvu zabilježila da ću je napraviti i na kraju sam je napravila zadnju. Kako izbjegavam raditi slatkiše samo za sebe i uvijek "vrebam" neku prigodu tako sam odgađala i ovu pitu. Ali, od odgađanja nema ništa i zašto bih čekala nešto ili nekoga, zašto ne bih jednostavno sebi udovoljila i počastila se ovom divotom. Naravno da sam upravo to napravila :) Imam domaće limune, one koji su tako fino sočni , a korica im je intenzivnog mirisa i arome i toliko su se dobro smjestili u ovu pitu da me pomalo i iznenadio odličan okus, miris, ....., cijela kombinacija je baš ona prava.




Pitu sam napravila prema receptu, osim što sam količinu fila od limuna ostavila u originalnoj verziji (dakle, pola manje nego kod Jelene). Sve je išlo bez problema, korak po korak i divna poslastica je ovdje.




Nisam na kraju sve sama pojela, ipak bi to bilo previše :) podijelila sam je sa dragim prijateljem koji je navratio i koji se jednako kao i ja oduševio. Ono što je ponio za doma još je isto večer ponovno jeo :) . Što se mene tiče, bolje da se ne hvalim koliko puta sam otvorila frižider i "čupnula" koji komadić.
Bez lažnog pretjerivanja, kod ove pite je uistinu najteže zaustaviti se na jednom komadu, stalno biste još malo, barem još jedan zalogaj.




I to bi bilo sve isprobano iz Jelenine kuhinje u ovom krugu blog igrice FBI rukavice. Uživala sam u Jeleninoj "Food for thought" kuhinji, uh, uh, dobila sam i  koji kilogram :) i sada mi preostaje malo stroža dijeta da se opet vratim u formu i da mogu krenuti u daljnja istraživanja :):)

Draga Jelena, hvala ti na divnom blog-druženju i na svim odličnim receptima koje sa nama dijeliš !


četvrtak, 23. veljače 2012.

FBI rukavice - "Food for thought" - slano

U ovom krugu blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac istražujemo blog drage Jelene "Food for thought". Iako Jelenu poznajem samo virtualno, kroz druženje preko blogova imam dojam da je poznajem i osobno, i to sigurno puno govori. Od prvoga dana kada smo započele ovo blog-druženje pa do danas uživam u svakom Jeleninom objavljenom postu i u svakom komentaru koji razmjenimo ne samo na našim blogovima već i na ostalima. Ugodna, draga, komunikativna, ......, posebna, ....., piše odličan blog zanimljivog imena i kada tamo navratite morate se dobro osjećati , došli ste kod Jelene !



Jelenin blog pratim od samog početka i cijelo vrijeme sa jednakim zanimanjem. Iz posta u posta iz recepta u recept moje zanimanje samo raste i moram priznati da ne znam što mi je draže pročitati, neku od priča iz života koje Jelena sa nama podijeli, neki od odličnih recepata ili pogledati slike koje su obavezan dio svakog recepta. Slike ne samo onoga što je pripremila već slike svakog koraka pripreme. To jako cijenim kod Jelene, recepte "u riječi i slici" oko kojih se uistinu potrudi i nesebično nam ih pokloni.

Pripremiti nešto po ovim receptima uistinu ne treba biti teško, potrebno je samo pratiti korake i gledati slike, a zatim definitivno uživati u onome što ste dobili. Uživala sam i ja u svakom odabranom receptu, dok sam ga radila, a posebno kasnije kada sam degustirala. U ovim istraživanjima odabir je uvijek najteži dio posla i tako je bilo i ovdje. Kod Jelene se nađe zbilja odličnih jela, i slanih i slatkih, raznih vrsta, raznih kombinacija, ....., ali ne može se isprobati sve pa sam tako i ja odabrala ono što me posebno zainteresiralo i što sam tijekom ova dva mjeseca istraživanja uspjela pripremiti.
U ovom postu predstaviti ću isprobani slani program, a sa slatkim ćemo se pozabaviti u slijedećem :)
Recepte sam isprobavala tako da sam količine prilagođavala sebi (uglavnom sam ih radila u nešto manjim količinama) , a eventualne ostale izmjene naznačiti ću kod samog recepta.

Prvi Jelenin recept koji sam isprobala je Rolat od spanaća kojega smo radili u okviru blog - igrice Kuvarijacije. U ovom postu su moji dojmovi ovog odličnog i lijepog, dekorativnog, rolata.




Sada je moje isprobavanje krenulo ovako:
(recepte neću prepisivati već su u linku u nasovu)

Ove ćuftice nisu prva stvar koju sam isprobala, ali su prva stvar koju želim svima preporučiti. Mljeveno meso inače baš ne jedem, bijelo mljeveno meso (u mom slučaju puretina) nisam do sada koristila, ali kada sam vidjela kombinaciju za ove ćuftice morala sam ih isprobati. Isprobala i oduševila se !




Moram ipak priznati da me na prvu odbilo prženje u ulju, ali nisam odustala pa sam ih napravila baš po receptu, pržila u ulju i bile su mi jako ukusne ali su izgledale očajno. Tu sliku ne želim niti pokazati :) . Nema veze, znala sam da ću ih opet ponoviti, i jesam.
Ponovno sve prema receptu, ali pečenje u pećnici. Oko 30 minuta na 180 stupnjeva i zadnjih 5 minuta na 200. I ispale su savršene, baš savršene !!



Kao što sam rekla, bez straha od kombinacije mljevenog mesa sa jabukom i koricom limuna, mene je ovaj okus osvojio uz činjenicu da su hrskave korice, a unutra mekane, toplo ih preporučujem !




Nakon što sam jednom stavila limun u rižu počela sam ga stavljati stalno. Jako mi se sviđa ta kombnacija i kada sam vidjela ovaj recept i fini kremasti rižoto znala sam da ću ga prvoga isprobati. I isprobala sam ga.



Napravila sam ga točno po receptu i nemam tu puno komentara, jednostavno mi se sviđa, volim !! :)




Jeleni je recept za ovu tjesteninu donio Miloš, njihov obiteljski pustolov :), a ja sam ga kao ljubitelj kineske kuhinje brže-bolje preuzela.Volim kinesku kuhinju, a posebno volim njihove "spicy noodles" i iako ove Miloševe nisu baš "spicy" ja sam ih odlučila isprobati. U prilog isprobavanju išla je i činjenica da sam imala prave kineske "staklene" rezance kupljene za nedavnog posjeta u Beču . Kombinacija sastojaka uz rezance mi je primamnjiva i pristupačna, sve sam izrezuckala i pripremila,  i ovo jelo napravila sam po receptu kako piše. Slikala sam ga još jako vruće i jedva dočekala probati i pojesti, ....uh, ..., pojesti  malo i previše :)




Po mome guštu je , odlično !





Namazi u domaćoj izvedbi su nešto što volim. Neizmjeran je tu broj kombinacija sastojaka i okusa koji se mogu dobiti. Kod ovog namaza privukla me heljda koju volim i obično jedem heljdinu kašu ili heljdine rezance. E sada je došlo vrjeme i za ovaj namaz. heljdu sam skuhala, šampinjone poprža , dodala ostale sastojke i sve usitnila kao piše. Kisele krastavce sam narezuckala, nekako mi je to bilo lakše negoil naribati ih. I oni su mi bili točka na i, nešto što je diglo okus i osvježilo cijelu kombinaciju. Kao što je Jelena rekla nije okus nešto za pasti u nesvjest, ali je dobar i interesantan.



Degustacija je bila na mome kruhu od 5 vrsta brašna :)





Ako ćete kod Jelene naći poseban izbor nekog jela onda su to juhe. Juhe posebno dobrih i zanimljivih kombinacija sastojaka, one koje mogu biti kompletan obrok, a ne samo juha. Tako je i kod mene bilo, uvela sam dane juhe :), a nisam jela samo juhu već pravi obrok.





Ovdje su me privukli sastojci, posebno pšenica i to što je začinjeno muškatnim oraščićem. I ima puno povrća. Za valjuške od mjevenog mesa sam se mislila da li da ih radim ili ne i odlučila da ću ih napraviti. Korak po korak po receptu i evo odlične, krepke , juhe, ...., na moje veselje. Dakle, sve sam napravila po receptu osim što sam mesne valjuške prvo malo popržila, a zatim dodala u juhu i dokuhala.

Nije ovo samo obična juha , u samo jednoj žlici dobijete sve ovo :)



Moram priznati da mi je ova juha slučajno "upala u oko". Kako volim mrkvu i sve od mrkve tako mi je često na stolu  neko jelo u kojemu je mrkva, a kod Jelene sam htjela isprobati nešto drugo i novo i tako sam ovu juhu preskočila. Ali kada sam malo bolje pročitala recept brzo sam joj se vratila. Samo malo, pa nije tu samo mrkva, vidi valjuške sa bademima, vidi bademe, vidi cijelu kombinaciju ! Mljeveno pureće meso se pomalo nametnulo tih dana u kuhinji, bademi su mi tradicionalno najdraži od orašastih plodova, mrkvu volim, evo još jednog "dana juhe" :)



Malo je reći da mi se ova juha svidjela, ova juha me baš oduševila i stavljam je na redovni jelovnik (već sam je nekoliko puta ponovila).
Posebno su simpatične male "kuglice" od mesa i badema, a sve skupa mi je posebno ukusno.




Osim juha kod Jelene ćemo naći i veliki izbor kruha i peciva. Ne samo veliki izbor nego i posebno dobar i interesantan izbor. Teško je odoljeti i nešto ne isprobati. Kada sam ugledala ovaj kruh sa sušenim rajčicama i maslinama nije bilo puno premišljanja, pravim ga. U mojoj izvedbi tu je jedan manji krušćić (rekla sam da količine prilagođavam) , malen ali ukusan i fin. Sa ovim sastojcima ne može niti biti drugačije.



Bagelsi, kiflice, đevreci, ......, posebna su priča na Jeleninom blogu. Divne vrste, divni primjerci, svi lijepo i pedantno napravljeni i objašnjeni. Od jednostavnijih do kompliciranijih i ja se onda zaustavim baš na ovom receptu gdje je Jelena na početku napisala da je izrada ovih đevreka nešto kompliciranija i ako smo početnici u tome da preskočimo recept. A ja, naravno početnik, kao dijete kojemu je netko rekao "ne" odlučim to čuti kao "da" :). Da, napraviti ću baš ove đevreke, ne znam kako , ali me jako privlači tijesto sa krompirom, uz to  nisam još nikada radila ovu varijantu kuhano pa pečeno, i pokušati ću pa kako ispadne.
Malo po malo, korak po korak, radila sam nešto manja peciva,  i nešto sam uspjela "zamotati" :) . Moram iskreno priznati da je bilo i onih raspadnutih u kuhanju, bilo je i onih koji su se u pečenju zalijepili za papir, ali na kraju, moji prvi đevreci ispali su ovako:



Izgledom možda ne pretjerano lijepi (primjetiti ćete da sam primjerak koji nekako najbolje izgleda "strateški" stavila u prvi plan :), ovi drugi i nisu za pohvaliti se ) , ali okusom fenomenalni. Krumpirovo tijesto mi je super, korica je hrskava a sredina mekana, ....., ma odlično je i sada  kada sam "probila led" sigurno ću ih prvom prilikom napraviti i mojim curama u Dbk ! :)





Ovo je sve što sam uspjela napraviti od slanog dijela, ostalo je još toga na listi želja, nadam se da ću jednom stići i to isprobati, a sada još jedno hvala Jeleni na svim odličnim receptima koje nam poklanja, na svim detaljnim uputama riječima i slikom koje nam osigurava kako bi nam bilo lakše pripremiti njezina jela i slastice i uživati u njima. Uživala sam  i ja u ovom slanom dijelu, a u slatkom se vidimo za koji dan..... :):)

nedjelja, 19. veljače 2012.

Marmelada od naranče i limuna sa cimetom

Ovo je jedna jednostavna , a jako mirisna i ukusna marmelada, za ljubitelje cimeta naravno :)

Ali prije nego što krenemo na marmeladu primjetiti ćemo da je blog konačno dobio "novo ruho". :):) . Nakon nešto više od dvije godine, nakon muka sa tehničkim pogreškama u zadnje vrijeme, k tome još u ovo , zimsko i pomalo tmurno vrijeme, moja želja za ovakvim osvježenjem je bila sve veća i veća. I evo ga, konačno je realizirana !  

Iako na blogu nisu samo recepti za marmelade od njih je ipak nekako sve krenulo, one su prva kulinarska ljubav i inspiracija, stoga su i ovdje ostale kao tema. Osim slika, tu je i kratki video ispod slike profila, "uhvatite" minuticu vremena  i povirite kako se slažu Beethoven i marmelada :)
Hvala dragom prijatelju I. koji je nakon što je isprobao marmeladice dobio inspiraciju i sve ovo fotkao , snimio, i na kraju mi ustupio. Zaslužilo je da se nađe ravno na naslovnici ! :)

Nadalje, ipak ostajemo kod mojih slika koje nisu ovako lijepe i savršene, ali......., trudim se napredovati.

I .........kada je sve već krenulo u pravcu marmelade, današnje "novo ruho" ćemo obilježiti isto tako, sa marmeladom. Inspiraciju za ovu današnju dobila sam na godišnjem odmoru u Dbk. Domaće naranče i limuni gdje god se okrenem, vrijeme je tada bilo prekrasno, sunčano, hodam oko zgrade, hodam po gradu a skoro u svakom Dubrovačkom vrtu raste stablo naranče ili limuna. Pogledate li lijevo ili desno, ......, pogledate li u zrak, .... pogled se na njima zaustavlja.





Volim citruse, posebno ih volim zimi, uostalom to i je njihova sezona. A onda ih još i više volim kada su domaći, kada možda ne izgledaju "kao nacrtani", ali kora im miriše, puni su soka, a okus i aroma je baš ona prava. U  Dbk smo dobili na poklon nekoliko kilograma domaćih naranči i limuna. Stavila sam ih na balkon, vani sunce, a i oni svojim bojama donose sunce u kuću.



Naranče su nam bile toliko dobre da smo ih baš navalili jesti i ja sam morala doslovno sakriti u kofer nekoliko komada da ih ovdje donesem :). Limuni su tek bili posebno oduševljenje, veliki, žuti, sočni, ....., sok, korica, pa u čaj, u kolač, ...., hrpica se brzo smanjivala.



Srećom, marmeladu sam napravila na vrijeme, dok je još bilo dovoljno "materijala". No, obzirom na to kojom brzinom je ta prva napravljena pojedena, bilo je materijala, ali nije na kraju bilo dovoljno "marmelade" :). Pa sam je i ponovila.

Marmeladu od naranči sam do sada već radila u više kombinacija, u svakoj je volim. Dodatak limuna je uvijek poželjan, a pridodati im cimet bila je ideja moje mame. Meni, obožavatelju cimeta nije trebala dva puta reći. Možda i nije nešto super kreativna, možda je već i viđena, ....., ali neka je, moram reći da je toliko mirisna i fina da sam uvjerena da ću ovu marmeladu raditi opet i opet i....... :)




 

Napravila sam je ovako:

- 8 kom naranči
- 2 kom limuna
- 750 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 žlica (puna, ali ne prepuna) cimeta u prahu
- 2/3 do 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera (ja sam stavila 2/3 sadržaja vrećice)

- 6 naranči oguliti, odstraniti od bijelih kožica i meso naranče nasjeckati na komadiće. (može se i sve usitniti u blenderu/sjeckalici, što je sigurno brže i lakše, ali tada ostaje dio bijelih kožica pa ja radije uzmem vremena , svaki šniticu ogulim i meso nasjeckam)
Sok naranče koji ostaje prilikom sjeckanja obavezno sačuvati zajedno sa komadićima
- 1 limun također oguliti , odstraniti od bijelih kožica i meso limuna nasjeckati na komadiće
- 2 naranče i 1 limun iscijediti u sok
- Komadiće mesa naranči i limuna staviti u posudu za kuhanje, dodati sok naranči i limuna, dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati.
- Kuhati na jačoj vatri uz povremeno mješanje dok ne uzavri.
- Kada uzavri smanjiti vatru te na srednjoj vatri kuhati još oko 10 minuta uz stalno mješanje.
- Zatim dodati cimet, dobro ga umješati i uz stalno mješanje kuhati još oko 5 minuta
- Želin pomješati sa 2-3 žličice šećera i polako ga dodavati u smjesu uz stalno mješanje, kuhati još oko 3 minute.
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke.
Dobro zatvoriti i okrenuti ih na poklopac, neka tako stoje 10 minuta, a zatim ih vratiti na pravu stranu i čekati da se ohladi.

Kada sam konačno dočekala da se ohladi, barem toliko da je mogu probati :), otvorim , a ono......, mirišeeee..... :)



I naravno, za okus i jesam i nisam mjerodavna. Nisam jer jako volim cimet, a posebno ga volim kada je u kombinaciji sa cistrusima i meni je to odlično.


No,  ono što stvarno čini okus ove marmelade je naranča prije svega, zatim i cimet koji se osjeti dovoljno, ali ne previše tako da mislite da je tu samo cimet. Slatko i kiselo, pomalo i oporo podebljano notom cimeta.




 Uživajte zajedno sa mnom, između ostaloga i u ovom "komadiću sunca"  :)



nedjelja, 12. veljače 2012.

Pečene kruške sa marcipanom i marmeladom od naranče

U ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je, draga Ana sa bloga "steamy, creamy" zadala nam je temu - Kruška ! 

Već sam ranije spominjala kako kruške volim, ali ih jako malo , skoro nimalo ne koristim. Uvijek se nekako dogodi da ostanu za neki drugi put , a taj drugi put nikako da dođe. Onda je došla jesen i ja sam se odlučila napraviti jednu jesensku marmeladu od krušaka. Ovu koju i ovdje prilažem kao moju prvu ulaznicu.




Danas su na redu kruške u nekom drugom izdanju. Osim što ih volim , uvijek su mi draže termički obrađene nego one svježe. Kuhane , pečene, pirjane, ...., pa uz poneki dodatak ili dodatak nečemu kruške postaju prava poslastica.

U ovo hladno vrijeme posebno nam je odgovara sve što je toplo, mekano, fino, ......, takve su upravo i pečene kruške "ušuškane" u poneki začin i, ipak neizbježnu, marmeladu :) . Vjerujem da se od ovih krušaka očekuje da budu poslužene kao desert i to je sasvim u redu, ovo je sigurno jedan fini desert, ali kod mene su danas bile, ni manje ni više nego, doručak !

Iako je nedjeljno jutro ono koje uobičajeno ostavljam bez obaveza, baš za sebe , za 
kasnije buđenje, polagani doručak, čitanje, tv, ......., jutros nije bilo tako. Jutros sam išla na drugi kraj grada po paketić koji mi je poslala moja draga prijateljica S.iz Beča. Glavni sastojak paketića je Matcha čaj pa onda možete pretpostaviti kolika je bila želja što prije doći do njega :) Iako je vrijeme vani govorilo da nije pametno sjesti u auto i ići ja sam napravila upravo to.  Naravno da sam prvo morala očistiti auto na koje je napadalo nekoliko centimetara snijega i izaći iz kvarta koji nikada nije očišćen pa niti sada. Taj dio sam bez problema napravila i krenula dalje uvjerena kako će dalje biti čista cesta jer sam jedno xy puta čula na radiu kako je vani 198 ralica koje čiste i čiste. Vjerujem ja da one čiste i čiste , ali i snijeg pada i pada i ovo je jutros bila avantura koju ne želim uskoro ponoviti. Ništa mi se loše nije desilo, i imam sve zimsko što treba na autu, ali svakim novim kilometrom vožnje po tim uvjetima moj strah je rastao i bila sam i više nego sretna kada sam se konačno opet parkirala pred zgradom . E, neće mi uskoro opet pasti na pamet ponoviti ovu avanturu. Svima prijateljski preporučujem ne koristiti auto ako baš ne morate  dok se ova situacija na cesti ne sredi. 

I kada sam već došla doma, brže bolje sam skuhala jedan Matcha čaj i veselila se ostalim stvarčicama koje je S. priložila (Hvala ti S. još jednom ! ), a došlo je vrijeme i za onaj dio sa  finim, polaganim, nedjeljnim doručkom.  Kruške spremne čekaju, pećnicu grijem i ......, idemo :) 

Pečene kruške sa ponekim dodatkom nisu ništa zahtjevno, dobijete ih brzo i ukusno, i  baš onako kako želite. Naime, ono čime ćete napuniti kruške je uistinu neizmjeran izbor kombinacija orašastih plodova, sušenog voća, začina, ....., što god želite to možete staviti, a možete napraviti i ovako kako sam to napravila ja. 
Početnu inspiraciju našla sam u jednom receptu na netu i od toga uz moje standardno "dodaj-oduzmi" kruške sam ispekla ovako kako slijedi.

Prije svega napomena da ovdje nema određenih količina, sve ovisi o broju krušaka koje ćete koristiti, a mi ćemo krenuti ovako: 

- 2 kruške 
- 2 žličice maslaca + maslac za premazati posudu u kojoj ćete peći kruške 
- sok od 1/2 limuna 
- 50 g marcipana 
- 1 žličica cimeta 
- 1/2 žličice đumbira u prahu 
- 4 žlice marmelade od naranči (ja sam koristila moju marmeladu od naranči i limuna sa vanilom ) 

- Posudu u kojoj će se peći kruške lagano premazati maslacem (ja sam koristila vatrostalnu posudu) 
- Kruške prerezati, izvaditi koštice i malo izdubiti sredinu i staviti ih u posudu 
- Svaku polovicu malo preliti sokom od limuna 
- U izdubljenu sredinu staviti pola žličice maslaca, namrviti marcipan, posuti sa cimetom i đumbirom te na vrh staviti žlicu marmelade. Marmeladu malo premazati po cijeloj kruški 
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i staviti peći kruške oko 30 minuta, 

I to je sve :) 
Kada ih izvadite, one su mirisne, mekane, ........, izgledati će ovako: 


Ako vam se čini da je malo preobično, a istina je da baš tako izgleda, kombinacije za serviranje su također neizmjerne, a ja sam odabrala dva načina na koji sam ih servirala. 

Prva je nježna verzija , sa šlagom, kojim komadićem kruške i još malo razrijeđene marmelade. 





Druga verzija je malo "jača", ipak nije išlo bez čokolade , a kombinacija kruške i čokolade je uistinu fantastična. Otopila sam malo čokolade, dodala pokoju kandiranu trešnjicu i evo ove poslastice u novom ruhu :) 




Ako se ne možete odlučiti koju od ove dvije varijante degustirati i poslužiti , najbolje je to sve spojiti i imamo sve na jednom tanjuru :)



I na kraju, kako se bliži Valentinovo koje inače ne obilježavam posebno, ali volim napraviti neku prigodnu sitnicu , ovdje su kruške u Valentinovskom izdanju :) 
Svima vama koji volite i voljeni ste, svima vama koji ovdje navratite, Sretno Valentinovo i ......., poslužite se, ova srca su , od srca,   za vas ! :)