ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Smokve i marmelade od smokava



Prije tjedan dana vratila sam se sa godišnjeg odmora i sada mi se čini da je odmor bio već dosta davno. Ipak, svaki dan barem jednom pomislim na Dbk, na more, na sunce, na moje cure, ....., pomislim i na smokve ! :). Ovoljetni odmor definitivno će mi ostati zapamćen i po smokvama. Obožavam smokve i najviše ih volim jesti onako direktno sa stabla, a one sočne i mekane kojima se kora već sjedinila sa mesom jedem "u kompletu", sa korom. Kada ih jedem doma onda moraju biti rashlađene , uglavnom ih držim u frižideru.

Smokava se uglavnom izguštiram u Dbk jer im je u Zg na placu cijena takva da nema baš prejedanja. A baš mi nije niti jasno da zato što doputuju od npr.Zadra do Zagreba moraju koštati duplo. Ali ok, kako god i gdje god ih jela poslije smokava obavezan je barem gutljaj rakijice, najbolje travarice. I onda ste mirni :)


Kod mene je obavezna travarica koju kupujem već godinama kod jedne gospođe iz Konavala na placu u Dbk. Domaća, kaže ona :  "ova ti je iz starog kotla i  sa 7 trava" . Pokušala sam prebrojati trave u boci (prije nego što sam popila čašicu :), i stvarno, ima ih 7 ako ne i 8. Uglavnom, rakija koja sve liječi :):)

Ali hajdemo natrag na smokve. Jedan dan išli smo na nešto udaljeniju plažu i kako smo već odavno prestali  na plažu nositi sendviče i uopće nositi hranu, kada idemo nešto dalje i na dulje ponesemo uglavnom voće. Ja sam ponijela grožđe , a moja prijateljica M. je došla sa kutijom smokava. Ajme, smokve, ......., da li je pored mene još netko došao na red za smokve, hm pa  malo tko. Velikodušno sam im ostavila grožđe i bacila se na smokve. Tek ubrane, mirisne, sočne, ....., ma odlične !






Kaže mi prijateljica : "napravila sam malo džema od smokava" , ajme a ja se uzvrtila , džema kaže, marmelade.... :). Smokve su mi ovdje malo skupe za kupiti veće količine i raditi marmeladicu, možda tek neku malu količinu , ali nekako kada ih ovdje kupim ipak ih radije pojedem. Ali u Dbk je druga priča, nisu toliko skupe, a svekrva od moje prijateljice ima stablo smokve :)......., uglavnom, nekoliko dana kasnije zove me prijateljica : "pripremili smo ti smokve, svaku smo ti same ubrale i složile, svaka nam je kroz ruke prošla" . Što reći, tu im je prava vrijednost ! . Otišla sam, košara me čekala, smokve lijepo složene i prekrivene lišćem. Razmaknem lišće.......:




Draga moja M. još jednom veliko hvala tebi i teti A.




Dok sam se tako divila smokvama i svako malo neku ubacila u usta smislila sam koje marmelade ću isprobati. Raditi ću marmeladu sa crnom čokoladom i marmeladu sa rogačem. Kažem to mami, a ona kaže : "nećeš ti na kraju raditi ništa jer ćeš pojesti svih 5 kila smokava" :) . A joj, ne, neću sve pojesti, želim marmelade, a mama nadoda : "u marmeladu od smokava se nekada stavljao prošek, a ti lijepo stavi prošek i dodaj malo anisa" . Savršeno ! I eto treće kombinacije za koju je zaslužna mama.
Krenimo redom, ali prije svega mala napomena oko količine smokava za marmeladu.




Za marmeladu od smokava idealno je koristiti samo meso smokve (crveni dio). Njega možemo izvući samo ako svaku smokvu otvorimo i lagano ga ostružemo nožem. U ovom slučaju trebati će vam skoro dupla količina smokava za željenu količinu "mesa".
Druga varijanta je oguliti zelenu koru smokve i ostatak iskoristiti za marmeladu (bijeli i crveni dio).
A treća varijanta je ostaviti i zelenu koru, otkinuti samo dio peteljke a sve ostalo iskoristiti. U ovom slučaju ostati će dosta krupnijih komada, uvijek ih možete usitniti štapnim mikserom.

Ja sam se odlučila za nešto između prve i druge varijante, iz dijela smokava izvukla sam samo meso, a dio je bio i sa bijelim dijelom, zelenu koru nisam nigdje zadržavala. One koje su bile toliko mekane da se nisu dale oguliti jednostavno sam pojela :)
Ali evo, ostalo je dovoljno i za ove tri marmelade :




Marmelada od smokava sa limunom i crnom čokoladom.

Ova marmelada trebala je biti samo sa crnom čokoladom, ali nedostajala mi je tu neka svježina pa sam odlučila dodati limun.

- 1 kg smokava , mesa smokve za kuhanje marmelade
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 limuna - sok
- 50-70 g tamne čokolade

- meso smokve staviti u posudu za kuhanje, dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati
- kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri , povremeno promiješati
- kada uzavri smanjiti vatru i nastaviti kuhati uz stalno mješanje . Jako paziti jer smjesa dosta prska , a ujedno se i dosta lijepi pa je uistinu potrebno stalno mješati je.
- kada se počelo zgušnjavati, nakon cca 30 minuta, dodati sok od limuna i nastaviti kuhati.
- tamnu čokoladu nasjeckati
- kada je smjesa dovoljno zgusnuta , nakon cca 1 sat kuhanja, umješati tamnu čokoladu.
- kuhati i mješati oko 1 minutu
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke. Zatvoriti ih i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, vratiti ih na pravu stranu i ohladiti.

Degustacija ! :)




Dobra ! :) . Marmelada je dobra. Nije baš moj favorit, ali je sasvim dobra i za one koji vole kombinaciju slatkih smokava sa šećerom, kiselkastog i svježeg limuna i lagano gorkaste tamne čokolade ova marmelada će biti i više nego dobra.




K. me pitala da li bi za probu drugi put njoj napravila malo sa bijelom čokoladom. Naravno da ću joj napraviti, a kada razmislim to bi bila sasvim dobra kombinacija.



Marmelada od smokava sa rogačem

Ne znam zašto ali ovo je kombinacija koja mi je prva pala na pamet. Jednostavno mi je bilo normalno da ću marmeladu od smokava napraviti sa rogačem i evo ga, napravila sam je :)

- 1 kg smokava , mesa smokve za kuhanje marmelade
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica soka od limuna
- 2 pune žlice mljevenog rogača

- meso smokve staviti u posudu za kuhanje, dodati žlicu soka od limuna, šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati
- kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri , povremeno promiješati
- kada uzavri dodati mljeveni rogač i dobro ga umješati 
- smanjiti vatru i nastaviti kuhati uz stalno mješanje . Jako paziti jer smjesa dosta prska , a ujedno se i dosta lijepi pa je uistinu potrebno stalno mješati
- kuhati dok se smjesa dovoljno ne zgusne, trebati će oko 45 minuta
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke. Zatvoriti ih i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, vratiti ih na pravu stranu i ohladiti.

Degustacija ! :)



Meni se ova marmelada jako sviđa. Baš mi je prava marmelada onako malo jača. Do izražaja su skroz došle smokve a osjeti se i moj omiljeni okus rogača koji se ovdje odlično uklopio.




Marmelada od smokava sa prošekom i anisom

I evo nas kod mamine kombinacije. Koja je mene oduševila ! Zahvalna sam joj što se sjetila i prošeka i anisa i to mi priopćila, a na kraju je rezultiralo ovom mirisnom i ukusnom marmeladom.

- 1 kg smokava , mesa smokve za kuhanje marmelade
- 250 g šećera
- 1 žlica sjemenki anisa
- 100 ml prošeka

- meso smokve staviti u posudu za kuhanje, dodati šećer  i sve dobro umješati
- kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri , povremeno promiješati
- kada uzavri smanjiti vatru i nastaviti kuhati uz stalno mješanje . Jako paziti jer smjesa dosta prska , a ujedno se i dosta lijepi pa je uistinu potrebno stalno mješati
- sjemenke anisa usitniti u mužaru
- kada se marmelada dovoljno zgusnula, trebati će cca 45 - 60 minuta, dodati prošek.
- umješati ga i kuhati još oko 2-3 minute 
- zatim dodati anis i dobro ga umješati i kuhati još oko 1 minutu 
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke. Zatvoriti ih i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, vratiti ih na pravu stranu i ohladiti.

Degustacija ! :)



Eto moga favorita. Baš mi se jako sviđa ova marmelada, a sviđati će se svakome onome tko voli anis. Ja ga obožavam. Osjeti se dosta ovdje i u mirisu i u okusu, a sama marmelada je skroz lagana i prozračna. Za uživanje ! :)




I to je sve što se tiče ovogodišnjih smokvastih marmeladica. Male su količine, ali marmelade su isprobane, nadam se da će pokoja ostati da zamiriše i tijekom zime, ne ostane li nema veze, i ovako su nas dovoljno razveselile :). A tek smokve...... :):)











petak, 26. kolovoza 2011.

Igra 7 linkova - The 7 links Tag Game.




Ovih dana na blogovima se pojavila zanimljiva igrica "Igra 7 linkova " odnosno "The 7 Links Tag Game". mene su u igricu uključile draga Tamara sa bloga What´s for dessert?  i draga Maja sa bloga Achtung baby. Cure puno vam hvala što sam se našla u vašem izboru !

Zanimljivo je i kako mi tekst ispod naslova "pada" dolje i ne mogu ga nikako smjestiti gdje treba pa ostaje ova praznina. Što se dogodilo, nadam se da ću uspjeti otkriti i popraviti da opet normalno izgleda.

No hajdemo na igricu. Pravila igre kažu da na svom blogu trebam linkati:

1.)  Najljepši post
2.)  Najpopularniji post
3.)  Najkontroverzniji post
4.)  Post koji je najviše pomogao
5.)  Iznenađujuće uspješan post
6.)  Post koji nije dobio zasluženu pažnju
7.) Post s kojim se najviše ponosim

i zatim da trebam proslijediti igru na 5 blogova.

Drugi dio ću lako napraviti, ali tko će izabrati ove postove , uh, iako se čini lako zapravo je dosta teško birati svoje postove , lakše bi bilo da to napravi netko drugi :) 
Ali, pravila su pravila i evo kako sam ja to napravila: 


1.) Najljepši post

Čokoladno Valentinovo :)





2.) Najpopularniji post

Mirisna marmelada od višanja





3.) Najkontroverzniji post

Haloween marmelade od bundeve




4. Post koji je najviše pomogao
Ne znam baš da vasm je neki od mojih postova osobito pomogao, ali evo za ovaj znam da je sigurno pomogao dragoj Veri pa ću njega izdvojiti

Marmelada od višanja i trešanja i višnjaste marmelade za Veru :)





5.) Iznenađujuće uspješan post


 



6.) Post koji nije dobio zasluženu pažnju

Dunje i kontonjata ("sir od dunja")





7.) Post s kojim se najviše ponosim
Iako je ovo jedan od rijetkih postova bez recepta , ja ću ga ipak ovdje izdvojiti. Možda se sa njime najviše niti ne ponosim, možda ovdje i ne pripada, ali meni je najdraži i moj ponos je u njemu opisan :)



A sada evo i 5 blogova koje uključujem u ovu igricu. Ukoliko je netko do sada već i uključen , moje isprike što nisam popratila.
Igricu proslijeđujem dragima :


Svima lijepi pozdrav i - igrajmo se ! :)

 

ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

Zapečeno povrće – „povratničko“ :)

Eto i mene natrag sa odmora.
Bilo je lijepo, bilo je divno, bilo je – hm, pa kratko !
Uvijek je odmor kraći nego što želimo, a meni su ta dva ljetna tjedna godišnjeg odmora koja već uobičajeno uzimam u 8. mjesecu nekako uvijek prekratka. Da su to i 3 ili 4 tjedna , čini mi se da bi opet bilo isto, kratko :) Ali što je tu je, važno je da sam ih lijepo provela, a i nove radne pobjede nisu tako loše :), samo se sada treba ponovno ufurati u posao i svakodnevnicu i ići će sve opet svojim tijekom.

Na godišnjem odmoru, naravno gdje drugdje nego u Dbk bilo mi je , kako sam rekla, lijepo, divno ! Dovoljno je to što sam doma, što sam sa mojim curama, što sam na moru, što su tu prijatelji, tu su i Dubrovačke ljetne igre, Stradun, turisti, ...... i još puno toga što se može vidjeti, raditi i doživjeti.
I tako,..... uz nešto obiteljskih obaveza,  posla kojega smo imali za rješavati, kupanja i sunčanja, druženja, izlazaka, koncerata i predstava na Ljetnim igrama, ......, naravno da će dva tjedna brzo i prebrzo proći.

Sa Ljetnih igara svakako moram izdvojiti koncert dva prekrasna mladića, umjetnika, violončelisti koji oduševljavaju. Naravno,  pričam o „2Cellos“ – Šulić & Hauser. Imala sam tu preveliku sreću upasti, doslovno „upasti“ :), na oba njihova koncerta koja su održali u Dbk. Prvi u Kneževu Dvoru sa klasičnim programom i sa Zagrebačkim solistima,  i drugi ispred crkve Sv.Vlaha sa modernim programom. Kako koji tako bolji, od tehničke izvedbe, predivne glazbe,  do ogromne pozitivne energije , jednostavno savršeni ! Mene su oduševili, a sudeći po ovacijama publike nisam bila jedina.
Obzirom da ih nisam uspjela baš fotkati , ova slika je sa neta :



Ljetnog godišnjeg odmora nema bez mora, kupanja, sunčanja, i to mi je jedna od vrlo dragih aktivnosti, moram priznati :) . Volim plažu, ali još više volim stijene, a u kombinaciji ih najviše volim, tako da mi je ovo neko uobičajeno morsko okruženje u kojemu najviše uživam.




I osim što sve ovo volim, volim i jesti :), a kako se na odmoru malo opustim onda i ta ljubav prema finom zalogaju dođe malo više više do izražaja. Čudno je to kod mene, tijekom godine relativno uspješno održavam kilograme, zimi kada svi jedu nešto više ja čak nemam niti neku potrebu puno i sve jesti. Ali  kako dođe ljeto ja sam sve gladnija, i onda si na odmoru dam oduška pa su na meniju i kruh i kolači, i svi mogući prilozi koji nisu samo povrće, zatim sladoled, i meni omiljeni croissanti, uh :) . Naravno da je tu i riba i blitva i povrće i voće, ali i sve ovo što mi baš i ne treba. No, kada sam si već priuštila odmor onda si priuštim i jesti što želim i kada želim, naravno i navečer.  A sada , po povratku u svakodnevnicu vraćam se i na „režim“, treba skinuti ova 2-3 kilograma , a to znači i  navaliti na povrće u svakom obliku, pa i na ovo zapečeno koje mi je ovogodišnji, zapravo ovoljetni,  hit.


Uvijek smo voljeli kada bi nam baka ili mama ispekle u pećnici povrće sa krompirima. Povrće bi pustilo svoj sok , krompiri ga upili , sve se zapeče i tako je fino i ukusno.
I ovaj put nam je mama to napravila, iznjela na stol a moje nećakinja K kaže :  „super, imamo hranu za Bogove ! “ :). E pa kada dijete to kaže, a znamo da djeca inače ne ljube povrtne kombinacije, onda možemo vjerovati da je stvarno dobro. Uz to je (pre)jednostavno i brzo. Jedini problem može biti upaliti pećnicu u ove ponovno prevruće dane , ali ovo jelo i nije isključivo ljetno, i kada malo zahladi isto se može napraviti i to sa raznim kombinacijama povrća pa i ponekih drugih dodataka.

Moja , ljetna  „light“ :) verzija je bez krompira i nekih drugih dodataka i ide oavko:
- 1 glavica luka
- 1 patliđan
- 2 rajčice
- 1 paprika 
- 1-2 tikvice
- maslinovo ulje
- sol
- peršin ili neki drugi začin po želji (ja sam malo posula sušenom mješavinom Provansalskog začinskog bilja)


- Vatrostalnu posudu, pekač ili neki drugi pleh u kojemu se peče obilnije nauljiti
- Luk, patliđan, rajčice , tikvice i papriku oprat, odstraniti viškove (peteljke , krajeve i slično) i narezati, najbolje na kolutiće. Posoliti ih po želji.
- U nauljenu posudu slagati: red luka, red patliđana, paprike, tikvice, opet malo luka , pa na vrhu rajčice. Malo sve preliti sa uljem.


- Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći oko 30 minuta
- Izvaditi i poslužiti toplo.
- Pri posluživanju može se posuti sa malo peršina ili nekim drugim začinskim biljem, po želji



Kod mene se ovaj put nije dovoljno zapeklo , malo sam se požurila izvaditi ga iz pećnice, ali svejedno mi je bilo jako ukusno, Posebice mi se sviđa okus luka u ovoj kombinaciji.
Ukoliko primjetite da su se rajčice zapekle a ostalo još uvijek nije , možete promiješati kako bi i donji slojevi dobili finu koricu, a ne ostali kao kod mene (pola kuhani a pola pečeni).
Naravno, i krompir je u kombinaciju dobro došao, ukoliko se stavlja dobro ga je staviti „sporadično“ između ostalog povrća.
Ja sam se odlučila slijedeći put umjesto običnog krompira staviti batat , mislim da bi se ovdje dobro uklopio.
Do tada , uživam u samom zapečenom povrću......, kako sam rekla, jednostavnom a jako finom :)







Sada krećem k vama u posjetu, povirila sam ovih dana malo na blogove , ali se nisam stigla puno oglasiti. Vidjela sam divne stvari koje ste pripremale , idem sada detaljnije sve pregledati, a kasnije naravno pomalo i isprobati.

I zahvaljujem se svima koji su ovdje dolazili i dok me nije bilo, kao i novim čitateljima koji su se priključili. Veseli me i hvala vam !



srijeda, 3. kolovoza 2011.

Ljutkasti umaci od kupina i borovnica

Iako su današnji umaci ljutkasti, ja nisam :):)
Još malo pa idem na godišnji odmor, konačno ! :), tako da nisam niti najmanje ljuta već sam samo nestrpljiva. Naporan je bio period iza mene, kada malo razmislim najviše zbog situacije na poslu, iako se ja pravim da nije. A onda kao i obično kada krene jedno, krene i štošta drugo i malo se svega skupi. No dobro, ne žalim se, samo jedva čekam godišnji odmor i evo ubrzo ću ga i dočekati :).

Do tada, pozabavimo se na trenutak meni jako dragim kupinama koje me uvijek vrate u djetinjstvo i dane kada sam ih mogla sama brati i često onako direktno sa "drače" ih i pojesti. Danas ih kupujem na placu i na štandovima kupinara po gradu, i svejedno ih i dalje jako volim .

Kupina, a uz njih i borovnica, puno je ovih dana na štandovima po gradu i na placevima. Cijena kupina je sada već sasvim pristupačna, a nisu niti borovnice preskupe tako da u njima ovo ljeto baš uživam, često ih pojedem čim ih doma donesem i operem tako da se ne zadržavaju niti u frižideru a kamoli da ih ostavim da nešto od njih i napravim.

Za očekivati bi sigurno bilo da napravim pokoju marmeladicu od kupina, ali nakon što sam, sada već prije dvije godine isprobala marmeladu od kupina sa lavandom, jednostavno nemam potrebu za nekom novom marmeladom od kupina. Ova me skroz osvojila, okusom i mirisom, i još uvijek ostaje jedina marmelada od kupina koju radim. I jedem :)



U sezoni je napravim od svježih kupina a isto tako je fina kada je napravim tijekom zime od zamrznutih.
Zamislite tmurni, zimski dan, a u kuhinji i po cijelom stanu zamirišu kupine i lavanda, ........., prava aromaterapija :)

Recept za ovu marmeladu možete naći u ovom postu.- Marmelada od kupina sa lavandom.
Ja sam je po tom istom receptu napravila i ovo ljeto , i evo je :





Naravno , kod mene nema marmelade koju nisam smjestila na komad integralnog dvopeka, to mi je definitivno najomiljenija kombinacija i najdraži doručak.




I tako, sada sam umjesto još jedne marmelade napravila još jedan slatko-kiselo-ljuti umak , možda ne baš pravi umak u pravom smislu te riječi, ali u svakom slučaju odličan i pomalo poseban dodatak jelu.

Nakon što sam isprobala ovakav umak od pečenih bresaka i zaključila po x-ti put da mi ovakvi umaci odlično idu uz pečeno meso, kobasice, pancetu, sir.......odlučila sam ga napraviti i od kupina uz dodatak borovnica. Uz to, naša draga Dunja sa bloga Parfe Dunja radila je isto sa crnim trešnjama. Recept je ovdje - Ljuto kisele crne trešnje.

Crne trešnje nisam mogla naći pa sam ja napravila umak po njezinom receptu od kupina i borovnica u omjeru 2/3 kupina i 1/3 borovnica.




A napravila sam i još jedan, sličan ali različit :)  po ovom receptu :

- 350 g kupina
- 150 g borovnica
- 200 g šećera
- 60 ml octa - aceto balsamico
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice klinčića u prahu
- 1/4 žličice soli
- sok i korica pola limuna

- Kupine i borovnice očistiti od eventualnih peteljkica, oprati i staviti u posudu za kuhanje
- Dodati šećer i ocat  i dobro sve  umješati.
- Dodati sve začine, đumbir, cimet, muškatni oraščić, klinčić i sol
- Dodati sok i koriscu pola limuna i sve dobro umješati
- Kuhati na srednjoj vatri, nakon što uzavri mješajući dok se smjesa ne počme zgušnjavati (oko 45 min do 1 sat)
- Po želji, kupine i borovnice se mogu usitniti štapnim mikserom. - ja ih nisam usitnjavala jer volim da budu komadići voća. Krupnije komade, posebno kupina , malo bih pritisnula kuhačom dok sam mješala i tako ih usitnila.
- Kada je gotovo razliti u čiste i zagrijane staklenke. Zatvoriti i okrenuti da stoje na poklopcu oko 5 minuta. Ohladiti i ........, isprobavanje :)
Oba umaka (ovaj i Dunjin) su intenzivnog i jakog, ljutkastog, okusa i treba paziti na količine začina. Ako piše malo onda staviti malo :), naime ja sam u Dunjinom receptu ljute crvene paprike stavila malo više, ....., ne pitajte za doživljaj prve žličice :):)



No, uz pravo doziranje, u ovim dodacima jelu se može itekako fino uživat.
Za početak ja sam ih isprobala uz sir i pancetu, a sigurno ću ih isprobati i uz neku "pametniju" kombinaciju :)


Moja mama je inače veliki ljubitelj ovakvih umaka i nosim joj jednu teglicu kada krenem na godišnji , vjerujem da će nas i ona počastiti nekim finim jelom uz koje će se odlično i umak uklopiti.