ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Kuvarijacije - Rolat od spanaća

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Kuvarijacije isprobali smo recept drage Jelene sa bloga Foodfortought - Rolat od spanaća.

Kada sam kod Jelene vidjela ovaj rolat znala sam da ću ga neovisno bude li dio blog-igrice ili ne jednom napraviti jer osim što mi rolat odlično izgleda jako mi se sviđaju i sastojci. Jednostavni a ukusni, zeleno tijesto sa špinatom u cijeloj kombinaciji ukusno i efektno.
Ovako, sada ga evo u igrici i sada sam ga i napravila. Rad na njemu me veselio, osim što sam bila malo bojažljiva po pitanju toga kako ću ga zarolati bez da mi se raspadne (ovo je nakon Laninog kesten-rolata moj drugi rolat u životu :) ). A gledajući ružice od šunke mislila sam da će moj rolat ostati bez tih ružica. No, malo po malo, slijedila sam recept i sve ispoštovala. Pa i "ružice" :)

Jelena je izvrsno objasnila recept, doslovno "u riječi i slici" , a moj rad na rolatu išao je ovako:

ROLAT
- 4 žumanca
- 180ml kisele pavlake 20%mm
- prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 5 punih kašika brašna
- 400g svežeg spanaća
- 4 belanca

FIL
- 450g fete
- 400g krem sira, sremskog, rikote (koristila sam svježi posni sir)
- 400g šampinjona
- 200g Praške šunke (ja sam stavila kuhanu šunku)

PREMAZ
- nekoliko punih kašika odvađenih od fete i krem sira

DEKORACIJA
- 30g rendang Edamera, Gaude...(ja sam koristila sir Tilzit)
- 50g traka Praške šunke (kod mene kuhana šunka)

Obzirom da nisam imala neko veće društvo kojemu bih poslužila rolat odlučila sam se da idem na pola količine.
Potrebne namirnice sam izvagala , pripremila i krenula sa izradom.  

1. očistiti, oprati i ocediti spanać, pa ga tako mokrog spustiti u šerpu i pustiti ga da splasne uz povremeno mešanje; dobro ga ocedite i ostavite ga da se ohladi; uzmite ga u šake i ponovo ga dobro ocedite, pa ga iseckajte; ključ recepta za testo je u dobro oceđenom spanaću, jer ako ima vode testo će biti gnjecavo

Špinat sam očistila, oprala, skuhala i stavila ga u cjediljku.Nakon što se ohladio dodatno sam ga cijedila rukama i držala se Jelenine upute da ga što bolje iscjedim (imala sam osjećaj da ću mu "dušu" iscijediti :) ). Zatim sam ga usitnila sjeckanjem.

2. umutiti žumanca, pavlaku, prašak za pecivo, so i spanać, pa dodati čvrsto ulupan šam od belanaca i lagano ga umešati; dodati brašno

Umutila sam žumanca i pavlaku, ručno , vilicom. Kasnije sam tek vidjela na Jeleninim slikama da je koristila mikser, ali i ovako se dobro umutilo. Dodala sam ostale sastojke kako piše i tijesto je tu.

3. pleh od rerne (32x36cm) obložiti papirom za pečenje, pa sipati testo u pleh i peći na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta

Obzirom na pola količine mislila sam ga prvo raditi u manjem plehu, međutim onda ga sigurno ne bih mogla dobro zarolati pa sam se odlučila na pleh od pećnice i da mi tijesto bude tanje. Tijestom koje sam dobila popunila sam cca 3/4 pleha od pećnice. Nije bilo problema sa razlijevanjem, kako sam ga formirala tako je i ostalo. Pekla sam na 180 stupnjeva i bilo je dovoljno 15 minuta.

4. na mokru i dobro oceđenu krpu prevrnuti vrelo pečeno testo, skinuti papir, pa polako urolati testo po dužoj stranici i ostaviti ga tako da smekša i da se ohladi onako uvijen i zamotan u mokroj krpi; ako se desi da se testo teže odvaja od papira, to znači da spanać niste lepo ocedili, samo testo vratite sa papirom u rernu i uključite oko 10 minuta donji grejač da radi na 180 stepeni

Tijesto sam prebacila na mokru krpu i bez problema skinula papir za pečenje , urolala i ostavila da se hladi.

5. listiće šampinjona propržiti, posoliti, dobro ocediti od viška tečnosti i ohladiti; fetu i krem sir umutiti mikserom i odvaditi oko 5 punih kašika za premazivanje rolata

Ovaj dio sam napravila točno ovako kako piše. Kod šampinjona nisam imala viška tekućine, a malo sam ih više popržila jer takve volim.

6. otvoriti rolat, okrenuti ga širom stranom ka vama, namazati dve trećine rolata sirom a gornju trećinu nešto tanje; staviti šampinjone i šunku, ali progresivno sve manje sastojaka kako idete ka vrhu testa; rolat uviti i položiti ga na poslužavnik; dok rolujete lepo ga pritiskajte da se fil ujednačeno rasporedi, da ne bude rupa; kraj rolata okrenite da leži na tacni

Zarolano tijesto se u međuvremenu ohladilo, otvorila sam ga i rasporedila filu prema uputama.
Krenulo je zarolavanje i obzirom da sam imala tanje tijesto, a fila dosta bogata, a ja možda i nisam tako spretna, počeli su problemi i rolat mi je , hm, popucao na nekoliko mjesta. Srećom, tu je slijedeći korak da spasi stvar :)

7. premazati sirom, ukrasiti ružicama i posuti rendanim kačkavaljem

Obzirom da mi je rolat popucao znala sam da će mi trebati nešto više sira za premaz pa sam odmah dodala još svježeg sira i sjedinila ga sa već pripremljenom smjesom. Rolat sam malo obilatije premazala, i nitko ne bi rekao da je do maloprije bio u problemčićima :) 

A zatim je krenulo savijanje ružica. Savijala sam šunkicu i pokušala to formirati najbolje što sam znala, i evo ispalo je nekako :)
Nakon što sam smjestila "ružice" posula sam naribanim sirom. 






I njamiiiii......., navalila na rolat :)
Nisam imala strpljenja čekati da malo odstoji i sve skupa se lijepo spoji već sam odmah odrezala jedan komad za probu. 



Tijesto rolata mi se jako sviđa ! 
Nadjev je sa sastojcima po mome ukusu i tu nisam imala dvojbe da li će mi se sviđati, sviđa mi se. Ono što bih drugi put promjenila je količina sira. Već kada sam vidjela količine učinilo mi se da ga je puno, a i u okusu mi je dosta prevladavao. Stoga ću drugi put jednostavno smanjiti sir u nadjevu. 
I nadalje ću uživati u ovom rolatu, u to nema sumnje. 
Mislim, bez obzira na ovo sa sirom moram reći da sam ga sama pojela :)
Jedan komad odmah, ostatak u frižider. Sutra dan pola u kutijicu za ručak i taj dan sam živjela na ovom rolatu. Isto sam napravila i dan kasnije.


Jelena, hvala ti na ovom super receptu ! 






četvrtak, 26. svibnja 2011.

Tapioka sa jagodama, kokosovim mlijekom i čokoladom

U zadnje vrijeme malo sam zanemarila slatkiše. Nije da ih više ne volim, mislim da se to niti ne može dogoditi :), nego kao da mi u zadnje vrijeme nešto više odgovara slano, salate, juhe, variva. Zatim tek dođu  slatkiši . I to uglavnom za doručak. Jutro je moje vrijeme za voće i slatko. Uvijek je tu neko sezonsko voće, a  sada su aktuelne jagode koje ne propuštam kupiti, tako su lijepe, mirisne, ukusne, a znam da će brzo proći i do slijedeće godine ništa od pravih domaćih jagoda.

Puno je slastica koje se mogu napraviti sa jagodama i ja već par dana želim nešto napraviti, ali  svaki dan kako krenem tako odustanem. Prvi razlog je što su mi jagodice ove godine toliko dobre da uglavnom sve što kupim odmah svježe i pojedem. Zatim je slijedeći razlog što znam da ne želim peći neki kolač sa jagodama (osim što se preko vikenda spremam za pitu, ali o njoj ćemo poslije vikenda :) ) i znam da želim da to bude neki hladni desert , ali ne znam koji :). Eh da, i trebalo bi nešto što je  brzo gotovo.

Naravno, pogledala sam i sve vaše divne recepte koji zadovoljavaju ovim kriterijima i spremila ih za isprobavanje koje će zasigurno i uslijediti, ali....., htjela sam i nešto novo napraviti. I tako mi dan po dan dođe na red ovo pitanje , i sada već kao i obično sustigao me moj „klik“ :) , došla sam do toga što ću pripremiti. Tapioku sa jagodama, kokosovim mlijekom i tamnom čokoladom.

Baš ta kombinacija jagoda, kokosa i tamne čokolade mi je jedna od najomiljenijih i u čemu god i kako god da se nađe ja je volim.

Tapioku imam stalno u ormariću ali ne pripremam je baš često i danas sam je se sjetila i odlučila iskoristiti. Kokosovo mlijeko sam neki dan otvorila da ga isprobam i ostatak je u frižideru, znači mora se trošiti. Jagoda ima na svako uglu, a i čokolada je svepristuna. Ok, hajdemo sve ovo iskmbinirati i ukomponirati.

Zanimljivo, prije nego sam krenula u pripremu gledala sam u moj recept za Tapioku sa ananasom da vidim malo omjere i postupak, i skužim kako sam tu tapioku napravila i objavila točno na današnji dan prije godinu dana :):). Valjda mi je 26.05. „tapioca day“ :)

A ovu današnju napravila sam ovako:

- 100 g tapioce
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 300 ml mlijeka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 200 g jagoda + 4-5 komada jagoda
- 1 žlica meda
- 30-40 g tamne čokolade + 20 g tamne čokolade
- malo kokosov brašna za posipanje

- Tapioku staviti u posudu za kuhanje, preliti mlijekom i kokosovim mlijekom ,  i neka tako stoji pola sata - do sat.
- 30-40 g tamne čokolade izrezati na komadiće (ili možete koristiti čokoladne kapljice)
- 200 g jagoda očistiti, oprati i izrezati na komadiće
- nakon 30-60 minuta što je tapioka stajala u mlijeku (ja je držim max 45 minuta) , dodati joj vanilin šećer i med i stavite je kuhati. Dok ne uzavri na jačoj vatri a zatim smanjiti vatru i stalno mješati jer se počinje jako lijepiti (obavezno treba na to paziti). Kuhati je uz stalno mješanje dok kuglice tapioke ne postanu prozirne . To će biti oko 15-20 -tak minuta.
- Tapioku maknuti sa vatre , dodati narezane jagode i tamnu čokoladu i kratko ih umješati.
- Rasporediti u pripremljene zdjelice ili čaše za posluživanje
- Kada se malo prohladi staviti u frižider da se skroz rashladi
- Zatim, prije posluživanja , posuti po vrhu kokosovo brašno
- Preostale jagode (4-5 komada) očistiti i oprati
- 20 g čokolade istopiti na pari.
- Umakati jagode u tamnu čokoladu tako da dio jagode dobije čokoladni omotač.
- Kada se čokolada na jagodama osuši njima ukrasiti tapioku

I eto ga, hladni desert u mojoj omiljenoj kombinaciji je tu.
Tapioka poprilično neutralnog okusa ali sa zanimljivom teksturom malih, prozirnih , ljepljivih kuglica, uz okuse kokosa, jagoda i tame čokolade.



Malo, samo malo sam večeras probala....., ali zato sutra za doručak će biti mmmmmmm....... :)




Što se tiče slatkoće , meni je ovo i više nego dovoljno slatko, ali ako želite još slađe možete uz med dodati i žlicu do dvije šećera, a možete i narezane jagode posuti šećerom i neka tako čekaju svoj red za dodatak tapioki.
Ako želite pojačati okus kokosa tada pred kraj kuhanja tapioke umješajte žlicu kokosovog brašna.



nedjelja, 22. svibnja 2011.

Artičoke - namaz sa svježim sirom i zapečene

Prošlu subotu, u mojoj redovnoj šetnji po Dolcu pažnju su mi privukle artičoke. Već sam više puta rekla kako volim te šetnje i kupovinu po placu, a dolaskom proljeća plac uvijek živne, osim što su ljudi veseliji i glasniji, klupice su pune plodova svih boja i šetnja placom postaje pravi doživljaj.

Nakon subotnje kave u gradu, obavljanja poneke sitnice na placu sam obično negdje pred zatvaranje jer mi ne ide shema da kupim sve to ranije pa nosim po gradu do polaskla doma. Nema veze, kada dođem ponuda je još uvijek dobra, a obzirom da bi prodavači išli doma može se "ispregovarati" i niža cijena. Nisam se prije nikada cjenkala, ali obzirom na cijene koje su poprilično podivljale i obzirom da ja čvrsto mislim da su isto tako  poprilično nerealne , u zadnje vrijeme nemam nikakvih problema sa ovom vrstom "pregovora" :)



Artičoke sam tako našla na pultu starije gospođe kod koje često nešto kupim. Ta gospođa mi je jako draga, kroz kupovinu uvijek izmjenimo koju riječ, a zapravo mi se najviše sviđa što je izbor kod nje relativno malen, počesto i sa par neuglednih primjeraka, ali je zato sve njezino domaće. I to se osjeti u okusu onoga što kod nje kupim. Za artičoke je nisam puno ispitivala , tek sam se pogodila za cijenu :)
Imala je velike,lijepe i male, malo manje lijepe. A ja sam samo znala da želim pokušati nešto sa njima napraviti, u tom trenutku nisam znala što.

Velika je  15 kn a male su po 8 kn , kaže. Hm, znate da to neće tako ići , kažem ja :).
Hajde dogovoriti ćemo se, 1 velika, 4 male , ovo ti smanjim, ovo ovako, ovo onako, sve sam dobila za 30 kn i još mi je ubacila jednu malenu, onako da mi se nađe,  pa sam odvojila  i  primjerak za  fotkanje :)
Eto, nije do 10-tak kn ali baš mi je fora kada ovako prođem.

A da bi stvarno i u konačnici dobro prošla trebalo bi artičoke na pravi način spremiti. Nikada nisam, ali spremna sam za prvi pokušaj. Sjetila sam se da sam par receptića sa artičokama vidjela u Montignacovoj knjizi. Njegovi recepti mi se sviđaju a sviđa mi se i što su poprilično jednostavni za pripremu.
Idem po tome i napraviti ću artičoke na dva načina. Kao namaz sa svježim sirom i zapečene artičoke isto sa svježim sirom.

Korak 1 u svakom slučaju je očistiti artičoke. Da bi ih očistila kako treba trebala sam pomoć. I našla sam je jako brzo. Naša draga Laka kuharica je u jednom postu objavila video o čišćenju artičoka - ovdje . Također je  i draga tracy na Coolinarici objavila video gdje ona čisti artičoke i uči nas o tome - ovdje. 
Odlična i korisna dva vide, problema definitivno nije bilo. 

Montignac kaže da prije čišćenja skuhamo artičoke kako bi omekšale i kako bismo ih kasnije lakše očistili. Tako sam i napravila, skuhala sam ih u vodi u koju sam dodala sok od pola limuna i ubacila koricu iscjeđenoga pola limuna, da ne izgube boju jer inače dosta brzo pocrne.
Kada su bile skuhane (provjerila sam tako što sam oštri nož gurnula u sredinu i kada je lako ušao to je bilo to. Za male je trebalo oko 30 minuta, a za veliku oko 50 minuta) ostavila sam ih da se ohlade.

Zatim sam ih očistila prema uputama iz jednog i drugog videa (male artičoke nisu imale "dlačice" u sredini pa je išlo dosta lako, a kod velike trebalo je odstraniti i "dlačice" ).
Listovi velike artičoke doslovno su se sami od sebe odvajali:



A zatim sam rekla "ajme pa što ovo od njih ostane, skoro pa ništa":),  kasnije ću tek utvrditi da nije baš da ostane ništa već ostane ono fino, mekano ukusno, ono što ostati treba.

Od malih je ostalo ovo:




Nakon što su artičoke očišćene krenula je priprema po ovim receptima:
(ja ću napisati po količinama koje sam koristila, a ako će netko htjeti ovo probati neka jednostavno po potrebi uvećava količine)

Namaz od svježeg sira i artičoka

- 1 veća artičoka
- 2 velike žlice svježeg sira
- 1 žlica slatkog vrhnja
- 1 žlica soka od limuna
- malo muškatnog orašćića 
- sol i papar

- Artičoku skuhati i očistiti ( kako je gore napisano) tako da ostane samo središnji dio.
- Sir i vrhnje sjediniti (ovu malu količinu ručno, a kod većih količina može mikserom)
- U sir i vrhnje dodati sok od limuna, malo muškatnog orašćića, posoliti i popariti po želji
- Središnji dio artičoke usitniti sjeckanjem ili štapnim mikserom
- Dodati usitnjene artičoke sirnoj smjesi , sve dobro umješati.

I eto jednostavnog, laganog, a ukusnog namaza.
Ukoliko želite pojačati okus dodajte još i neki sir jačeg okusa (može npr. roquefort ili slično).




Kruhić uz koji mi se namaz super složio prezentirati ću vam u nekom slijedećem postu :)




Zapečene artičoke sa sirom

- 4 manje artičoke
- 1/2 glavice luka
- 200 ml mesne juhe (ako nemate domaću može i od kocke)
- 80 g svježeg sira
- 20 g sira jačeg okusa , npr. ementaler
- 1 žlica maslinovog ulja + 1/2 žličice
- sol i papar

- Artičoke shuhati i očistiti (kako je gore opisano ) tako da ostane samo središnji dio
- Luk nasjeckati, u tavi zagrijati 1 žlicu maslinovog ulja na koje dodati luk i artičoke i popržiti ih.
- Poprženi luk i artičoke zaliti mesnom juhom.
- Posoliti i popapriti po želji (paziti ukoliko je juha od kocke već je poprilično začinjena) i kuhati 15-20 minuta.
- Procijediti artičoke i luk od juhe i staviti ih u vatrostalnu posudu, malo ih "poprskati" maslinovim uljem (1/2 žličice), po njima namrviti svježi sir, naribati ementaler (ili neki drugi sir jačeg okusa).
(pošto sam ja radila ovu vrlo malu količinu stavila sam sve u malu zdjelicu koja se pokazala već dobra za pećnicu)
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i zapeći artičoke sa sirom , cca 10 minuta.
- Poslužiti toplo.



Meni se ovo jelo sviđa, artičoke i sir su mi super kombinacija.



Ovo je neka osnovna verzija pripreme ovog jela. Uz artičoke, ovoj kombinaciji mogu se dodati i šparoge koje se samo poprže na ulju i dodaju daljnjoj pripremi u pećnici. Može se dodati i malo popržene pancete. Dodatak po dodatak , može se dobiti i neko sasvim drugo jelo sa artičokama :)



I tako sam se konačno okušala u pripremi artičoka. Zapravo me iznenadila jednostavnost korištenja artičoke u kuhinji, a obzirom da mi se okusom sviđaju, a uz to su i jako zdrave mislim da ću se od sada sa njima i češće družiti :)

srijeda, 18. svibnja 2011.

Nagrada, nagrada i nagrada :)

U zadnje vrijeme upala sam u ono što baš i ne volimo a to je nedostatak vremena. Tako to obično bude, riješimo jedno a otvori se nešto drugo i stalno smo u krugu u kojemu nešto hvatamo. Ja sada hvatam vrijeme, ali ne žalim se, sve što započme to i prođe pa će tako i ova faza. Uostalom više volim faze ispunjene raznim obavezama i aktivnostima pa neka je to i na uštrb slobodnog vremena , nego one kako ih ja zovem "prazne faze". Ipak , žao mi je što sada ne stignem redovno do vaših blogova, ali obećajem sve ću nadoknaditi :) i nadam se da ću ubrzo opet uhvatiti stari ritam.

Iako je faza nedostatka vremena isto tako je i faza lijepih i dragih nagrada :)
Jako su me razveselile drage kolegice blogerice nagradama koje su mi dodijelile, meni ili blogu, svejedno, veselje je jednako. Još jednom im zahvaljujem, a ja ću primljene nagradice sa zadovoljstvom proslijediti dalje.

Nagradu "Liebster blog" primila sam od NiJe sa bloga Chef!ca i od Jasne sa bloga Around the world - Jasna´s kitchen creations

Ovu nagradu proslijeđujem na 3 bloga koja imaju manje od 300 sljedbenika , ona ide :


Drugu nagradu primila sam od Nale sa bloga Coolinarija.
Uz ovu nagradu idu i pitanja, a moji odgovori nalaze se u ovom postu.



Nagradu proslijeđujem :
- Andrei - Voće i povrće
- Snježi - Vrtaljica
- Tamari - Bite my cake 
- Melrose - Achtung baby
- Jubistachi - Jubistacha
- Tanji - U džaku brašna  - da nam se čim prije vrati :)

A ovu nagradu dobila sam od Jace sa bloga Jacina čarobna kuhinja
I ovdje bi trebalo reći nešto o sebi. Kroz postove se dosta upoznajemo i uvijek kažemo nešto o sebi, a u ovom postu možete naći i nešto više.



Ovu nagradu proslijeđujem :
- Dunji - Parfe Dunja - mom uzoru u kreativnosti, i mojoj učiteljici ne samo kuhanja
- Maji - Dalmatia gourmande - mladoj blogerici i kuharici divnih kreacija
- Jelena - Food for thought - još jednoj mladoj blogerica koja svakim danom sve više oduševljava svojim kulinarskim kreacijama.
- Neveni - Ebba´s cuisine - mladoj blogerici i umjetnici čije zanimljive kulinarske kreacije pratim još sa Coolke i rado ih isprobavam
- Jasenki - Sweet corner - za divne kulinarske kreacije sa nadom da će ubrzo više moći biti sa nama i za svu podršku i  moje prvo blog-prijateljstvo :)

Drage cure , uživajte u nagradama !
B.

petak, 13. svibnja 2011.

Proljetna juha od rotkvica i poriluka

I nakon što je blogger konačno opet proradio ponavljam jučerašnji post. Nemalo sam se iznenadila kada sam u jednom trenutku primjetila da je sve blokirano a blogger javlja grešku. Znala sam da će biti popravljeno, ali svejedno sam malo razmišljala o tome hoće li svi sadržaji ostati ili ćemo nešto ipak izgubiti. Na kraju je ispalo dobro, blokada nije dugo niti trajala, a sve što ja imam za napraviti je ponovno urediti ovaj post i ponovno ga objaviti. I svakako, želim se zahvaliti onima koji su ga već jučer prije blokade vidjeli i ostavili svoje vrijedne i drage komentare. Na žalost ti komentari su sada nestali.

A prije nego što krenemo sa današnjom juhicom moram reći da je „onaj problem“ koji sam ranije u jednom postu spominjala i koji me dobar dio prethodnih večeri stavljao na lođu da sjedim i gledam u prazno, riješen ! :) I kako sam rekla, složila sam stvari tako da je svako rješenje dobro rješenje. I ispalo je dobro, ispalo je odlično !

Neću duljiti oko toga, reći ću samo : "ostajem zaposlena" ! :) . Sve vam je jasno, restrukturiranje, tehnološki viškovi, od dana objave da se to događa do dana objave tko ide a tko ostaje prošlo je dobrih mjesec i pol dana. Evo preživjeli smo i to. Napravila sam naravno plan A i plan B, na kraju je ispao neki plan C :), ali neka je, zadovoljna sam ovako kako je ispalo.

Slavljeničkog kolača ovaj put  nema jer ipak je tu i dobar dio dragih mi kolega čije rješenje nije kao moje i sa kojima smo se pozdravili. Stoga, nije vrijeme za slavlje. Njima želim puno sreće i snalaženja za dalje, a nas koji smo ostali čeka naporan rad pa i nama želim puno sreće :)

A prije nego se ponovno bacim na posao, umjesto kolača, mi ćemo se danas počastiti ovom veselom proljetnom juhicom , od rotkvica i poriluka. Naglasam je na rotkvice koje, moram priznati, baš ne volim.

Nema Uskršnjeg stola bez rotkvica, nema u proljeće salate bez rotkvica , prekrasno mi izgledaju ali nikako ih ne volim i ne mogu se priviknuti na njihov okus. Trudila sam se zavoljeti ih , i danas se trudim, ali svakim novim zagrizom na licu mi je grimasa , ne ide.
Ali ne popuštam :). Ako ih ne volim svježe valjda ću ih voljeti u ovoj juhi. Hajdemo pokušati.


Recept za juhicu našla sam u knjizi Montignaca.

Montingacovu teoriju prehrane i njegove recepte otkrila sam prije par godina kada sam malo „zabucala“ sa kilogramima i trebalo je nešto poduzeti. Poprilično sam se našla u ovom načinu prehrane tako da i danas često uzmem neki od tih recepata. Ipak, nikada u potpunosti nisam prešla na neki režim prehrane pa tako nisam niti na ovaj, držim se onoga moga „sve, ali po malo“ i tako najbolje funkcioniram.

Kada sam prošle godine u 8. mjesecu pročitala vijest  da je Montignac preminuo bilo mi je baš žao, listala sam tada njegove dvije knjige koje imam i kroz koje sam ga upoznala i žalila za njime, za meni zanimljivim Francuzom.

Pa evo, njemu u čast i u mom novom pokušaju da zavolim rotkvice napravila sam ovu juhu.
Ovako:

- 2 vezice rotkvica (oko 400 g)
- 2 kom poriluka
- 1 litra bistre pileće juhe 
- 1 žlica maslinovog ulja
- malo soli i papra
- 1 dcl vrhnja za kuhanje

- Skuhati bistru pileću juhu, ili domaću ili samo od kocke kao što sam ja napravila 
- Rotkvice i poriluk (bez lišća) nasjeckati na sitnije komadiće 
- U lonac u kojemu ćete kasnije zakuhati juhu staviti žlicu maslinovog ulja, zagrijati ga pa dodati rotkvice i poriluk i popržiti ih na laganoj dok ne omekša (oko 5 minuta)
- Zatim preko rotkvica i poriluka preliti juhu i na jačoj vatri kuhati oko 5 minuta  
- Rotkvice i poriluk propasirati ili usitniti štapnim mikserom da se dobije krem-juha (ja sam usitnila štapnim mikserom i ostalo je malo komadića što mi odgovara)
- Posoliti i popapriti po želji. (budite pažljivi sa soli jer je i pileća juha već slana)
- Na kraju dodati slatko vrhnje i umješati ga



I pokušaj da zavolim rotkvice je uspio ! :)
One se dosta osjete u ovoj juhi koja je blago gorkasta i prilično osvježavajuća.
Poriluk i vrhnje su ublažili njihov jaki okus koji mi ne odgovara a u ovoj kombinaciji mi rotkvice skroz odgovaraju.



Slikice i nisu najbolje, evo u nastavku mi je "ukras" već skroz skliznuo u juhu , uh, uh, a da bih mogla staviti i koji listić da izgleda efektnije sjetila sam se upravo sada :)



subota, 7. svibnja 2011.

Kruh sa sjemenkama i Marmelada od jabuka - sa jabučnim pivom !

Tema ovomjesečne blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon sa bloga Dalmacija down under je „Pivo“ ! Ovu zanimljivu temu nam je zadala naša domaćica, draga Ana sa bloga Kašičica šećera i prstohvat soli.

Kako mi se sviđa ova igrica,  uvijek kreativna sa zadanom namirnicom,  ne želim propustiti niti ovaj krug i  sa zadanom temom Ana me stavila na muke :) , ali i postavila popriličan izazov da negdje i nekako u svojoj kuhinji smjestim pivo.

Pivo ne volim, ne pijem ga, i uglavnom ga zaobilazim. Probala sam ga par puta i nakon svakog gutljaja uglavnom se mrštila , ne odgovara mi.
Ipak, u jednom trenutku čak sam i otkrila pivo koje mi odgovara iako se nitko još sam mnom nije složio da je to pivo, kažu, to ti je kao sok :)

Radi se o jabučnom pivu – Cider beer – "Sommersby" mu je naziv pod kojim se sada može kupiti i u našim trgovinama. Istina je da je slatkasto i da ima malo alkohola, ali ubraja se pod pivo i eto , nije sok :)

I njega popijem jednu limenku u 2-3 mjeseca (ako i toliko ) i moja želja za pivom je u potpuno zadovoljena.

Danas sam ga odlučila ne samo popiti već i smjestiti u ova dva uratka koji slijede i  koja prijavljujem kao moje ulaznice u ovomjesečnu igricu i šaljem ih našoj domaćici Ani.

Marmelada od jabuka sa jabučnim pivom

Hm, da, znam da ne zvuči baš normalno, marmelada sa pivom.... ? :):)

Ne zvuči niti meni, ali razmišljajući u što i kako da smjestim pivo dogodio mi se onaj „klik“ . „Klik“ koji je rekao , imaš jabučno pivo, spoji ga sa jabukama, skuhaj tu marmeladu, možda će biti dobra , a možda i neće , ali isprobala si je , drugačije nećeš znati........, dobro, dobro, neću se svađati još i sama sa sobom, skuhala sam je :) i to ovako:

- 500 g jabuka – oguljenih, očišćenih i narezanih na komadiće
- 200 g šećera
- 30 g grožđica
- 1,5 dcl jabučnog piva
- 1 žlica želina + 1 žličica šećera

- Jabuke, oguljene, očišćene i narezane na komadiće staviti u lonac za kuhanje , dodati vode da ih pokrije i kuhati dok ne prokuhaju, zatim još oko 15-tak minuta dok ne omekšaju.
- Od vode u kojoj su se kuhale jabuke sačuvati oko 1 dcl a ostatak proliti
- Omekšane jabuke usitniti u sjeckalici ili štapnim mikserom
- U usitnjene jabuke dodati šećer, grožđice i 1 dcl vode u kojoj su se kuhale jabuke
- Sve dobro umiješati i kuhati dok ne uzavri a zatim još 10-tak minuta uz stalno mješanje
- Zatim dodati želin pomiješan sa šećerom , dobro ga umješati i kuhati još 1-2 minute.
- Dodati jabučno pivo, umješati ga i kuhati još oko 20-30 sekundi.

Marmelada je gotova , razliti je u čiste i zagrijane staklenke.
Ohladiti i – isprobavanje ! :)


Zanimljivo, baš zanimljiv okus, često "bljutave" jabuke dobile su novi okus.

Osjete se jabuke, osjeti se i pivo, oboje u dovoljnoj mjeri da ne prevladava okus piva već da se dobije aromatizirana marmelada od jabuka.
Zašto sam stavila i grožđice, ne znam, nekako su mi išle ovdje. I idu, baš su se dobro uklopile. Mogla sam ih i malo više staviti, ali i ovo je sasvim dovoljno.

Obzirom na dodatak piva na kraju i bez obzira na želin, marmelada nije jako čvrsta već je ovo jedan gusti, kremasti namaz.



Meni se ova marmelada ili namaz sviđa, ako je netko odluči isprobati neka mi obavezno javi dojmove. Hvala unaprijed.
Ako je netko negdje već isprobao ovakvu ili bilo kakvu kombinaciju marmelade ili voćnog namaza sa  pivom neka mi također javi da je i ja potražim, zanimalo bi me probati.



Da ne bi „pivska marmelada“ :) ostala sama napravila sam joj i kruh sa jabučnim pivom sa kojim se odlično složila. I kruh sam iskombinirala u onom istom „klik“-u koji me zaskočio i napravila sam ga ovako :

Kruh sa sjemenkama i jabučnim pivom

- 100 g bijelog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g integralnog brašna
- 1/4 žličice soli
- ½ kockice kvasca + 1 žličica šećera + 1 dcl vode
- 50 g raznih sjemenki (lan, suncokret, ...., može se dodati i nasjeckanih oraha)
- ½ jabuke narezane na sitnije kockice
- cca 1 dcl jabučnog piva

- Kvasac sa žličicom šećera rastopiti u 1 dcl vode i ostaviti da se digne
- Uzdignuti kvasac dodati brašnu (pomiješati sve vrste) , dodati 1/4 žličice soli,sjemenke, kockice jabuke i početi mjesiti tijesto (najbolje ručno)
- Pivo dodavati koliko je potrebno da se umijesi tijesto (biti će potrebno oko 1 dcl) , a tijesto će biti pomalo ljepljivo ali skrok u redu za oblikovanje
- Tijesto ostaviti 45 – 60 min na toplome da se digne
- Premijesiti ga na pobrašnjenoj površini, formirati ga u pogaču ili štrucu, staviti u kalup za pečenje i ostaviti ga još oko 15 minuta da se digne.
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i kruh peći 30-40 minuta
- Kada je kruh pečen izvaditi ga , zamotati u vlažnu krpu i ostaviti tako da se hladi.




A kada sam ga isprobala, ......., jako mi se svidio ovaj kruh. Volim ovu mješavinu brašna i sjemenke a to je osnova.
Dodatak jabuke za koji sam najviše mislila da li mi treba mi se sviđa, kockice su ostale mekane , onako malo zapečenog okusa koji volim.
Dodatak jabučnog piva ? Interesantan i okus koji meni odgovara.
(ovu mali štrucu, pecivo, napravila sam od pola navedenih količina

„Pivski kruh“ sa „pivskom marmeladom „ ?? ...... Ma može ! :):)